Plzeňská Škoda JS měla loni výrazně vyšší čistý zisk i tržby

19.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 19. srpna (ČTK) - Plzeňská Škoda JS, dříve Jaderné strojírenství, měla loni čistý zisk přes 283 milionů korun, meziročně o 46 procent vyšší. Tržby se meziročně zvýšily o 17 procent na 4,57 miliardy korun, 73 procent produkce šlo na export. Jde o nejlepší rok v novodobé historii akciové společnosti, tedy od roku 1999, řekl ČTK generální ředitel a předseda představenstva Miroslav Fiala.

Trvale ziskový podnik, který vlastní ruská strojírensko-metalurgická skupina OMZ, plánuje letos utržit 4,4 miliardy korun a hrubý zisk 711 milionů Kč, téměř dvojnásobný oproti loňsku.

Loňské výsledky jsou podle mezinárodních účetních standardů IFRS. Podle finančního ředitele Jana Kleisnera zajistily vyšší zisk nárůst tržeb a vyšší efektivita, tedy výrazný růst produktivity a tržeb na zaměstnance. "Šestiprocentní rentabilita tržeb, tedy poměr čistého zisku k tržbám, je na strojírenskou firmu našeho typu v oboru se silnou konkurencí velkých i malých hráčů velmi slušná," dodal.

Přes polovinu loňských tržeb tvořil inženýring jaderných elektráren, 33 procent výroba jaderného zařízení a zbytek servis provozovaných jaderných zdrojů. "Dávno už nejsme jen výrobní továrnou," vysvětlil Fiala. Firma například založila divizi servisu s 200 lidmi. Jejími hlavními zákazníky jsou nyní jaderné elektrárny Dukovany a Temelín, jimž firma zajišťuje kompletní servis jaderných částí všech šesti bloků.

Inženýring loni reprezentovaly hlavně dostavba 3. a 4. bloku jaderné elektrárny Mochovce, tedy zakázka za více než deset miliard korun, a druhá etapa obnovy řídících a kontrolních systémů v jaderné elektrárně Dukovany za 4,5 miliardy Kč, což je nyní největší zakázka jaderné energetiky v ČR, která potrvá do roku 2015. Škoda JS ji provádí jen při plánovaných odstávkách, výroba elektřiny není přerušována.

Podnik loni dohodl nové zakázky za 1,5 miliardy korun, zejména na výrobu a servis. Celkem tak má kontrakty za více než 14 miliard Kč na další tři roky. Navíc se Škoda JS uchází o nové velké projekty na jaderných elektrárnách v Temelíně, Dukovanech a Jaslovských Bohunicích. Firma s 1100 zaměstnanci zvýšila jejich počet meziročně o stovku a za dva roky o 250. Šlo o techniky a vysoce specializované dělníky.

V Mochovcích je podnik jedním z pěti hlavních dodavatelů. Zakázka umožňuje podle Fialy expanzi oboru a výchovu nové generace odborníků, kteří se výhledově uplatní také při plánované stavbě nových bloků v Temelíně, Jaslovských Bohunicích a Dukovanech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK