Švédské úřady začaly zabavovat majetek automobilky Saab

19.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 19. srpna (ČTK) - Švédské úřady dnes začaly zabavovat části majetku problémové automobilky Saab. Snaží se získat peníze na splacení dluhů Saabu vůči dodavatelům a daňové správě, na kterou věřitelé své pohledávky převedli. Sdělil to agentuře Reuters Hans Ryberg ze švédského úřadu pro vymáhání dluhů při daňové správě.

Švédští daňoví úředníci ve středu sdělili, že tým inspektorů začal oceňovat likvidní aktiva Saabu s ohledem na možnou exekuci, pokud automobilka nevyrovná splatné dluhy. Ke dnešku měla firma zaplatit 5,1 milionu švédských korun (13,5 milionu Kč) a v nejbližší době má Saab splatit celkem 42 milionů korun.

Úřad pro vymáhání začal zkoumat bankovní účty firmy. Podle Ryberga zatím našel peníze v bance SEB a tento účet je nyní zmrazen.

Výroba automobilky Saab byla v dubnu zastavena, protože její dodavatelé kvůli nezaplaceným účtům přerušili dodávky. Firma obnovení výroby opakovaně odložila. Se spuštěním produkce nyní počítá nejdříve na konci srpna.

Vlastníkem Saabu je firma Swedish Automobile, původně nizozemská Spyker Cars. Ta se začátkem loňského roku dohodla s americkou automobilkou General Motors, že od ní koupí ztrátový Saab za 400 milionů dolarů (téměř sedm miliard Kč). Dohoda zachránila švédskou značku před postupným ukončením činnosti, o kterém rozhodla GM.

Swedish Automobile uzavřela dohody s čínskými společnostmi Zhejiang Youngman Lotus Automobile a Pangda, které by měly vyřešit dlouhodobější financování Saabu. Čínští investoři by tím získali většinu ve Swedish Automobile, a Saab by se tak stal již druhou švédskou automobilkou pod čínskou kontrolou. Loni čínská společnost Geely koupila švédského výrobce osobních vozů Volvo Car od amerického koncernu Ford Motor.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK