Správce Sazky Cupka vyhlásil soutěž na prodej loterijní firmy

19.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. srpna (ČTK) - Insolvenční správce Sazky Josef Cupka vyhlásil dnes výběrové řízení na prodej loterijní firmy. ČTK to řekla jeho mluvčí Lenka Tichá. O vítězi výběrového řízení bude rozhodovat výhradně cena. Soutěže se může zúčastnit prakticky kdokoliv, kdo splní základní podmínky stanovené insolvenčním zákonem. Sazka je v konkurzu od konce května.

Sazka bude prodána ve veřejném výběrovém řízení jako celek jednou smlouvou. Podmínky výběrového řízení byly zveřejněny v insolvenčním rejstříku Městského soudu v Praze a na internetových stránkách insolvenčního správce na adrese www.ak-cupka.cz. Vítěz výběrového řízení by měl být znám za necelých šest týdnů, dodala Tichá.

Městský soud v Praze schválil Cupkův návrh prodat Sazku ve výběrovém řízení ve středu. Zájemci budou muset složit předem jistinu půl miliardy korun. V první fázi jim stačí oficiálně požádat advokátní kancelář HKDW, která bude zajišťovat administrativní část, o poskytnutí základní dokumentace. O tyto informace je možné žádat nejpozději 21. den od vyhlášení výběrového řízení.

Nejpozději do pěti týdnů od zahájení výběrového řízení musí zájemci, kteří složili jistinu, doručit insolvenčnímu správci závaznou finanční nabídku, včetně potvrzení o složení celé nabízené částky na speciálním vázaném bankovním účtu a také podepsanou kupní smlouvu. Všechny předložené nabídky v uzavřených obálkách budou otevřeny za přítomnosti insolvenčního správce, předsedy věřitelského výboru a notáře nejpozději do tří dnů po termínu k předložení nabídek.

Vítěz tendru bude oznámen bezprostředně po prostudování předložených nabídek. Nestane se ale okamžitě novým majitelem Sazky. Musí ještě získat souhlas Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, popřípadě kompetentních evropských orgánů. Souhlasné stanovisko úřadu musí doložit do pěti měsíců ode dne, kdy bude zveřejněn výsledek výběrového řízení. Pokud vítěz souhlas antimonopolního úřadu nezíská, bude muset zaplatit smluvní pokutu 1,5 miliardy Kč. Celé výběrové řízení se bude muset opakovat.

Dosud se o Sazku přetahovaly dva tábory silných investorů. Na jedné straně PPF a KKCG, které ovládly věřitelský výbor, protože jim Sazka dluží nejvíc, na druhé straně investiční skupina Penta, majitel konkurenční loterijní firmy Fortuna. Penta už dříve nabídla 2,5 miliardy korun za loterijní část Sazky, Fortuna pak 3,5 miliardy korun za Sazku jako celek.

PPF a KKCG se výběrového řízení pravděpodobně zúčastní společně. Rozhodnutý ještě není sázkový holding Synot, ani skupina Penta. "Zatím jsme se nerozhodli, zda se prodeje zúčastníme, ale podmínky, které jsou nám známé ze žádosti zaslané soudu, považujeme za skandální," uvedl mluvčí Penty Martin Danko. Motivem řízení je podle něj nechat ovládnout Sazku skupinami PPF a KKCG, a ne maximalizovat cenu pro uspokojení všech věřitelů.

Sazka se do insolvence a následně do konkurzu dostala kvůli problémům se splácením úvěru na výstavbu pražské O2 areny. Věřitelský výbor poté schválil úvěrovou smlouvu o objemu celkově až 500 milionů korun, které slouží k zachování běžného chodu firmy. Půjčku se splatností dva roky poskytla společnost Moranda, kterou kontroluje skupina PPF miliardáře Petra Kellnera. Akcionáři Sazky jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK