Španělská vláda navrhla další úspory i podporu stavebnictví

19.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 19. srpna (ČTK) - Španělská vláda dnes oznámila další opatření v rozsahu pěti miliard eur (122 miliard Kč), která by měla pro letošek zajistit plánované snížení rozpočtového deficitu a před listopadovými volbami odvrátit další útoky finančních trhů. Vláda ale také navrhuje snížit daň z nákupů domů dočasně na polovinu, což by podpořilo stavebnictví, které od krachu bubliny na realitním trhu zažívá těžkou krizi.

Vláda plánuje uspořit výdaje za léky v sumě 2,4 miliardy eur. Dalších 2,5 miliardy eur by si měla letos do rozpočtu zajistit předsunutím termínu pro platby daní velkých podniků. Parlament by měl o návrzích hlasovat příští týden.

Vláda José Luise Zapatera má letos v plánu snížit deficit na šest procent hrubého domácího produktu. Loni schodek omezila na 9,2 procenta z předloňských 11,1 procenta. Zapatero se rozhodl uspíšit parlamentní volby o čtyři měsíce, aby využil sezonního nárůstu zaměstnanosti, napsal Reuters.

Analytici se obávají, že kvůli slabému ekonomickému růstu a výkyvům na trzích by deficit nemusel klesnout podle plánu. "Vzhledem ke zhoršení odhadů růstu v eurozóně a vysoké nejistotě na finančních trzích není jasné, zda budou tato opatření stačit ke splnění plánu deficitu," řekl ekonom banky UniCredit Marco Valli. Španělská ekonomika sice loni ukončila recesi, její růst je však velmi slabý.

Daň z přidané hodnoty na nákup obytných domů se má do konce roku snížit na čtyři procenta z nynějších osmi procent. Podle představ vlády by to mělo přinést podporu zhroucenému trhu nemovitostí a snížit zásobu asi milionu neprodaných domů. Stavebnictví bylo ve Španělsku v minulém desetiletí motorem boomu, levné úvěry však vytvořily bublinu, jejíž zánik vedl k nejhorší hospodářské recesi v zemi za půl století a k nejvyšší nezaměstnanosti v celé Evropské unii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK