Reuters: ČEZ dostane skoro 78 milionů povolenek zdarma

19.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. srpna (ČTK) - Energetická společnost ČEZ dostane v období 2013 až 2020 zhruba 77,6 milionu emisních povolenek zdarma. Uvedla to agentura Reuters, která se odvolává na návrh ministerstva životního prostředí. Návrh také předpokládá, že celkový počet povolenek, které budou v průběhu zmíněného období zdarma vydány všem výrobcům elektřiny v České republice, dosáhne 108,2 milionu.

Navrhovaný příděl pro ČEZ bere v úvahu akvizici Teplárny Trmice a také připravované převzetí firmy Energotrans. Ta vlastní elektrárnu v Mělníku a dodává teplo do Prahy.

Server Aktuálně.cz nedávno s odvoláním na studii Carbon Fat Cats britské nevládní organizace Sandbag napsal, že ČEZ má nadbytek emisních povolenek. Za poslední tři roky získal ČEZ podle loňské průměrné ceny povolenky navíc za zhruba dvě miliardy korun. ČEZ tvrdí, že přebytek povolenek vznikl díky tomu, že firma do ovzduší vypustila méně oxidu uhličitého.

Podle zmíněné studie získal ČEZ za poslední tři roky navíc 6,7 milionu povolenek. Kromě České republiky je získal také například pro své podniky v Bulharsku či Polsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK