Kurz švýcarského franku dál roste, dolar k jeu na novém maximu

19.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. srpna (ČTK) - Prudké výkyvy na finančních trzích spojené s obavami ze sklouznutí americké ekonomiky do nové recese dnes dál hnaly investory k bezpečným měnám jako švýcarský frank a japonský jen. Dolar k japonské měně odpoledne klesl pod své březnové rekordní minimum. Euro po počátečním poklesu vůči dolaru oživilo.

Po 16. hodině SELČ dolar k jenu klesl na 75,49 JPY a sestoupil pod březnové minimum 76,25 JPY. Později se dolar obchodoval kolem 76,10 JPY s denní ztrátou 0,6 procenta. Růst jenu vyvolává na trhu obavy z další intervence Tokia.

Švýcarský frank opět rostl, protože čtvrteční a dnešní výprodeje akcií zahnaly investory k bezpečným, aktivům jako frank, zlato a americké vládní dluhopisy. Euro k franku kleslo o 0,6 procenta na 1,1309 CHF a dolar se propadl o 1,1 procenta na 0,7845 CHF.

Euro zpočátku výrazně klesalo pod vlivem dalšího propadu evropských akcií. Odpoledne jej ale posílily spekulace o nákupech italských dluhopisů Evropskou centrální bankou. Euro k dolaru odpoledne získávalo 0,6 procenta a bylo na 1,4412 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK