Pražský akciový trh opět ztrácel, PX oslabil pod 1000 bodů

19.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. srpna (ČTK) - Pražská burza dnes dál oslabila, hlavní index PX přišel o téměř dvě procenta a ocitl se pod hranicí 1000 bodů na 988,4 bodu. Oslabovaly všechny tituly s výjimkou Fortuny, z velkých emisí si opět nejhůře vedla Erste Bank, vyplývá z výsledků burzy.

Erste Bank oslabila o téměř čtyři procenta na 581 korun, nedařilo se ale ani Komerční bance, která přišla o 1,5 procenta na 3082 korun.

Pod prodejním tlakem byla také těžební NWR, která přišla rovněž o zhruba 1,5 procenta na 158,50 Kč. NWR má příští týden zveřejnit výsledky a investoři podle makléře Patria Direct Petra Žabži spíše nevěří, že výsledky splní očekávání a akcií se s předstihem zbavují.

Oslabil i nejobchodovanější ČEZ, ztratil necelé procento na 763 korun. Josef Němý z Komerční banky upozornil, že ministerstvo životního prostředí potvrdilo spekulace, že české elektrárny dostanou v letech 2013 až 2020 zdarma celkem 108,2 milionu emisních povolenek. "Ministerstvo dodalo, že ČEZ dostane celkem 77,6 milionu povolenek. To je o trochu méně, než jsme dříve předpokládali. Důležité ale je, že z dlouhodobého pohledu by taková alokace povolenek zdarma ČEZ dávala výhodu oproti západoevropským konkurentům, kteří si budou muset veškeré emisní povolenky kupovat. Při současné ceně povolenek lehce nad 12 eur by tak měl celý tento balík přidělený ČEZ hodnotu přes 23 miliard Kč," uvedl analytik KB.

Kolegové ze Société Générale přitom podle něj očekávají, že v roce 2013 cena povolenek přesáhne 20 eur. "Celý plán nicméně ještě musí schválit Evropská komise," dodal Němý.

Vůbec nejhůře si dnes vedl developer Orco, jeho akcie ztratily téměř 6,5 procenta na 148 korun, a k pětiprocentní ztrátě se dnes přiblížily cenné papíry mediální CME.

Naopak s jednoprocentním ziskem na 101 Kč za akcii zakončila dnešní obchodování Fortuna.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK