Západoevropské akcie znovu oslabily, za celý týden o šest procent

19.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. srpna (ČTK) - Akcie na burzách v západní Evropě znovu oslabily a jejich hlavní index má za celý týden ztrátu asi šest procent. Trhy oslabují převážně kvůli dluhové krizi v eurozóně, známkám citelného zpomalení globální ekonomiky a částečně také kvůli obavám, jak se nynější potíže kolem státních dluhů odrazí na zdraví bank.

Panevropský index FTSEurofirst 300 odepsal 15,4 bodu a den uzavřel slabší o 1,67 procenta na hodnotě 909,79 bodu. Od začátku měsíce už ztrácí asi 16 procent a pokud se do konce srpna nic zásadního nezmění, bude mít index největší měsíční ztrátu od svého vzniku v roce 1999. Od začátku roku má indikátor ztrátu asi 19 procent.

Na pranýři zůstávají hlavně akcie bank, o které byl celý den minimální zájem, takže jejich akcie výrazně oslabovaly. Britská Lloyds Banking Group odepsala 4,8 procenta na 28,38 pence, německá Deutsche Bank oslabila o 2,7 procenta na 27,21 eura, zatímco akcie francouzské Société Générale spadly o 3,4 procenta na 20,87 eura.

Trhy nejvíce zneklidňuje nejednotný postoj členů eurozóny. Část z nich požaduje záruky za úvěr, který mají v rámci druhého záchranného programu poskytnout Řecku. Záruky si dohodlo Finsko, dožadují se jich ale i Slováci a Nizozemci. Rakousko navrhuje, aby záruky byly přiznány podle toho, jakou míru záruk už si zajistil bankovní sektor daných zemí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK