ŽDB Group dosáhla loni rekordního zisku, téměř miliardu korun

21.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bohumín (Karvinsko) 21. srpna (ČTK) - Bohumínská hutní společnost ŽDB Group loni dosáhla rekordní zisku 958 milionů korun. Proti roku 2009, kdy vydělala 114 milionů korun, byl zisk více než osminásobný. Všechny závody ŽDB měly vyšší objem zakázek. Vyplývá to z výroční zprávy firmy zveřejněné v obchodním rejstříku. Loni dosáhla celkových tržeb 5,6 miliardy korun, což bylo o 16 procent více než v předcházejícím roce.

Rekordní zisk firma docílila díky rostoucím cenám výrobků, vyššímu objemu výroby a snížením nákladů. ŽDB Group vyrábí ve svých devíti závodech široký sortiment výrobků - ocelové dráty, kotle, radiátory, lana, odlitky nebo pružiny. Více než polovinu výrobků vyváží.

Pro společnost byl minulý rok ve znamení oživení a růstu. "Po krizovém roce 2009, kdy objem výroby dosahoval úrovně 60 procent objemu roku 2008, hospodářství opět ožilo a začali jsme získávat vyšší objem zakázek. Výroba vzrostla o deset až 20 procent ve všech závodech," uvedlo představenstvo ve výroční zprávě. Vyšší objem výroby se podařilo pokrýt s přibližně stejným počtem zaměstnanců jako v předchozím roce. Produktivita práce se tak ve firmě výrazně zvýšila. Loni zaměstnávala 2114 lidí, což bylo o 109 méně než v roce 2009. Průměrná mzda dosáhla 23.221 korun.

Například závod Lanárna, který patří k největším producentům lan v Evropě, vyváží 80 procent produkce do 22 zemí světa. Speciální lana dodává například do Číny nebo Kanady.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK