Kalousek návrh na centrální registru účtů této vládě už nenavrhne

21.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. srpna (ČTK) - Ministr financí Miroslav Kalousek již znovu nepředloží na jednání vlády Petera Nečase (ODS) návrh na vytvoření národní evidence bankovních účtů. Důvodem je odpor ODS, uvedl dnes ministr v pořadu Otázky Václava Moravce Kalousek. Registr měl pomoci vyšetřovatelům a státním zástupcům, aby si mohli rychleji prověřit, kdo má ve které bance kolik účtů.

"V této vládě ten návrh již znovu nebude, protože kolegové z ODS to nechtěli. Návrh přitom nezvyšuje kompetence státu v prolomení bankovního tajemství, jen celý proces urychluje," uvedl ministr.

Ministři občanské demokracie zablokovali návrh na vytvoření národní evidence bankovních účtů na jednání vlády 10. srpna. Na rozdíl od ODS ministři TOP 09 a Věcí veřejných jedno z dlouho chystaných protikorupčních opatření podpořili. Na stránkách kabinetu se jen uvádí, že vláda bod projednala a nepřijala k němu žádné usnesení.

Zřízení registru podporoval i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, podle kterého mohl přispět k boji se zločinem. Když se nyní snaží státní zástupci a policisté při vyšetřování trestné činnosti, nejčastěji podvodů, ověřit, kde a popřípadě kolik má podezřelý bankovních účtů, písemně oslovují všechny banky v republice. Přitom právě čas je při objasňování těchto trestných činů klíčový, řekl již dříve Zeman.

Pokud by se informace soustředily v jedné evidenci, hrozilo by podle ODS, že tyto informace utečou. V evidenci by ale nebyly údaje o tom, kdo má kde kolik našetřeno, jen údaj, že dotyčná osoba má konto v určité konkrétní bance. Rychlý přístup k takovému údaji by nepomohl jen žalobcům, ale i notářům při vyřizování dědického řízení či exekutorům.

Mnohé státy Evropské unie centrální registr účtů provozují. Institucím, které na to mají právo, by registr umožnil rychle ověřit, u jaké banky a popřípadě kolik účtů je vedeno. Centrální registry bankovní účtů provozují například Francie, Španělsko, Německo, Rumunsko a Itálie. Další státy tyto projekty připravují.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK