Analytici: Zlato asi mírně zlevní, později ale obnoví silný růst

21.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Toronto/New York 21. srpna (ČTK) - Ani rychlý růst cen zlata z posledních dnů a jejich výstup na nové rekordy patrně nezabrání tomu, aby se cena nemohla zvyšovat ještě víc. Tvrdí to analytici i producenti kovu, kteří se ale zároveň shodují, že v nejbližší době se zlato asi nevyhne korekci. Jak hluboká bude a jak dlouho potrvá, ale není jasné. Záležet bude na vývoji globální ekonomiky, reakci finančních trhů a zřejmě také na postoji centrálních bank.

"Růst ceny zlata podporuje nejistota kolem nové globální recese a také pravděpodobnost, že Evropa sáhne k dalšímu kvantitativnímu uvolňování," poznamenal portfolio manažer společnosti TEAM Financial Asset Management James Dailey. "I když očekávaná korekce může být hodně prudká, myslím, že dlouho trvat nebude," dodal.

Jen od konce června se cena zlata zvýšila o 25 procent a od začátku roku je vyšší o více než 32 procent. Cena se zvyšuje kvůli obavám ze státních bankrotů v Evropě a z vysokého zadlužení ve vyspělých zemích. Důležitým faktorem jsou ale i známky citelného zpomalení globální ekonomiky, což by mohlo centrální banky přimět k nové vlně podpůrných opatření, jako je zmíněné kvantitativní uvolňování. To v podstatě znamená, že centrální banky pouštějí do oběhu více peněz. Spolu s těmito opatřeními ale narůstá riziko inflace. Právě zlato je považováno za jeden z nejlepších nástrojů, jak se bránit před inflací a znehodnocením úspor.

Na konci tohoto týdne cena zlata vystoupila na 1877 dolarů (asi 31.935 Kč) za troyskou unci (oz; 31,1 gramu), kde zatím ještě nikdy nebyla. Na nový rekord jí mimo jiné pomohla série špatných statistických dat ze Spojených států, která potvrdila, že růst největší ekonomiky světa výrazně zpomaluje.

"Vždy, když se objeví tak výrazný, téměř parabolický růst ceny, jsem z toho nervózní. Mnohem raději bych viděl, kdyby se cena zvyšovala pozvolna, jak tomu většinou bylo za posledních deset let," řekl šéf kanadské těžební společnosti Goldcorp Chuck Jeannes. "Znamená to, že v určité chvíli přijde korekce, což je přirozené a pro trh i zdravé," dodal. Korekce podle něj přijde ještě letos, měla by ale být mělká a krátkodobá.

Jeannes řekl, že trh nyní vstupuje fáze, která je z hlediska poptávky po zlatě zpravidla nejsilnější z celého roku. I když ale dojde na předpokládanou korekci, po jejím skončení se růst ceny patrně obnoví, a to možná ještě s větší razancí. Zlato by tak v relativně krátké době mohlo vystoupit až na 2400 dolarů za unci, čímž by překonalo inflačně přepočtený rekord z roku 1980.

"Zdá se, že se tam dostaneme dřív, než jsem si myslel," řekl Jeannes v rozhovoru s agenturou Reuters. "Předpokládal jsem, že na takovou úroveň se dostaneme v horizontu tří až pěti let, teď je ale naprosto jasné, že tam budeme za jeden až dva roky," řekl. Zanedlouho lze podle něj čekat i růst akcií těžebních společností, které od začátku roku podle souhrnného indexu ARCA Gold Bugs vzrostly o méně než tři procenta.

"Lidé si většinou neuvědomují, že dnešní cena zlata na promptním trhu vyjadřuje, za kolik můžete unci zlata prodat dnes. My ale máme doly, které fungují deset, 12, 15 i 20 let. Trh nás tedy musí oceňovat na základě dlouhodobého výhledu ceny zlata," vysvětlil šéf společnosti Goldcorp. Jeho podnik patří k největším producentům zlata v Kanadě.

Podle analytiků je ale za pomalejším růstem cen akcií těžebních firem více faktorů, mimo jiné výpadky v produkci a vyšší náklady. Určitý vliv má i to, že vznikají fondy zaměřené na zlato, které si investoři oblíbili. Obchodují se totiž stejně, jako běžné akcie. Tyto fondy, označované jako ETF, mohou investovat přímo do nákupu zlata.

Podobně jako šéf Goldcorp vidí výhled ceny zlata i hlavní analytik trhu drahých kovů Jeffrey Rhodes ze společnosti INTL FCStone. Podle něj by cena mohla během příštího měsíce oslabit zhruba o osm procent, což by znamenalo pokles asi o 150 dolarů. Stejně jako Jeannes ale Rhodes předpokládá, že se cena postupně vyšplhá až na 2400 dolarů. Podle něj to může být už během příštího roku.

"Žádný strom neroste do nebe. Ti, co nakupují, by si ale měli dávat pozor," poznamenal Rhodes. "Jsme na trhu, kde riziko nese kupující," dodal k prudkému růstu cen zlata. Pokud se korekce nedostaví ještě v srpnu, bude mít cena zlata za sebou nejvýraznější měsíční nárůst za posledních téměř 12 let. Týdenní cenový nárůst pak bude nejprudší od začátku roku 2009, kdy vrcholily dozvuky globální finanční krize.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK