Japonci údajně zvažují další intervenci proti růstu kurzu jenu

21.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 21. srpna (ČTK) - Japonsko zvažuje další intervenci na měnových trzích, aby oslabilo kurz domácí měny. Píše to tamní list Nikkei, který ale neuvádí žádný zdroj svých informací. Zdroj z japonské vlády agentuře Reuters řekl, že na postoji úřadu se nic nezměnilo, vláda je prý stále připravena vůči nežádoucímu růstu kurzu zasáhnout. Kurz jenu vystoupil na konci uplynulého týdne na nový rekord od druhé světové války.

Pokud by kurz v růstu pokračoval, japonské úřady podle listu vstoupí na trh a začnou měnu oslabovat. Zároveň by se pro svůj jednostranný krok prý snažily získat pochopení u ostatních členů ekonomicky nejvyspělejších zemí G7. Masivní intervenci už Japonci provedli začátkem srpna, v letošním roce už byla druhá.

"Na měnovém trhu jsou v poslední době určité spekulativní pohyby. Postoj Japonska je stálý, podle vývoje na trzích podnikneme rozhodné kroky," řekl činitel. Analytici nicméně upozorňují, že se úřadům nemusí podařit s měnou výrazněji pohnout, jak ukázala už předchozí intervence.

Výrazné kolísání cen aktiv na globálních trzích zvýšilo mezi investory zájem o bezpečné měny. Za ně je vedle japonského jenu považován třeba švýcarský frank. Kurz jenu v pátek prolomil předchozí rekord z letošního března a dostal se až za 76 JPY/USD.

Jestliže si kurz japonského jenu udrží růstovou tendenci, může zakročit i tamní centrální banka. Ta sice dlouhodobě drží základní úrokovou sazbu v blízkosti nuly, měnovou politiku ale ještě uvolnit může. Zdroje obeznámené s koncepcí banky tvrdí, že to může být dřív než příští měsíc, kdy má banka na programu revizi své politiky.

Japonští činitelé v poslední době verbálně hrozí další intervencí, která by růst jejich měny zastavila. Centrální banka prozatím jen deklarovala připravenost proti dalšímu růstu kurzu zakročit.

Silný kurz japonského jenu škodí hlavně tamním vývozcům, jejichž zboží se tak na zahraničních trzích stává méně konkurenceschopné. V Japonsku je to velmi vážný problém, protože na vývozu je tam závislá řada firem. Ekonomika se navíc ještě nezotavila z ničivého zemětřesení, které v březnu zasáhlo severovýchod země.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK