Týden: ArcelorMittal nemusí platit státu miliardové pokuty

21.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. srpna (ČTK) - Ocelářská společnost ArcelorMittal nemusí platit miliardové pokuty českému státu za předražování koksu v letech 2004 a 2005. Po rozhodnutí soudu, který uznal žalobu ArcelorMittal, ministerstvo financí totiž správní řízení ukončilo. Napsal to dnes server Týden.cz

Pokuty udělilo Finanční ředitelství v Ostravě a následně je potvrdilo ministerstvo financí. Městský soud v Praze ale v dubnu 2010 uznal žalobu firmy, pokuty zrušil a vrátil je resortu k dalšímu řízení a dopracování. "Ministerstvo následně překvapivě správní řízení ukončilo a definitivně tak přišlo o možnost získat miliardy do státního rozpočtu," uvedl server.

Spory státu a společnosti ArcelorMittal se podle Týdne táhnou již od roku 2003. Indové několikrát výrazně zdražili koks sesterským Vysokým pecím Ostrava, což následně pocítily na nákupu surového železa i tehdejší ocelárny Vítkovice Steel. Jejich majitelem byl do roku 2005 právě stát. Stát za to firmě uložil pokutu 2,7 miliardy korun.

Ostravský ArcelorMittal je největší tuzemskou hutní společností. Firma má v současné době 5500 zaměstnanců, s dceřinými podniky jich je celkem 7000. Její výroba tvoří tři procenta z produkce největší světové ocelářské skupiny ArcelorMittal, kterou ovládá Ind Lakšmí Mittal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK