Goldman Sachs opět snížil odhad růstu americké ekonomiky

21.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. srpna (ČTK) - Analytici americké investiční banky Goldman Sachs snížili odhad růstu hrubého domácího produktu Spojených států na druhé letošní pololetí na 1,0 až 1,5 procenta. Dosud čekali, že ekonomika vzroste o dvě procenta. Od začátku tohoto měsíce banka snížila odhad růstu americké ekonomiky už třikrát.

"Ve světle horších statistických dat z posledního týdne opět snižujeme odhad růstu na druhé pololetí," uvedli analytici. Největší ekonomika světa podle nich ztrácí růstový impulz mnohem rychleji, než se zdálo.

Ve třetím čtvrtletí se růst HDP bude podle Goldman Sachs pohybovat pouze kolem jednoho procenta, ve čtvrtém čtvrtletí by tempo růstu mohlo zrychlit na 1,5 procenta. V dosavadní prognóze banka očekávala dvouprocentní růst v obou čtvrtletích.

"Zdá se, že americká ekonomika z už tak dost slabých růstových úrovní ztrácí další tempo," podotýkají analytici. Jejich analýza podle takzvaného indikátoru běžné aktivity ukázala, že v červenci ekonomika vykazovala růst o 1,5 procenta. Několik dílčích indikátorů ale prý bylo překvapivě na dost vysoké úrovni.

"Některá aktuálnější data získaná na základě průzkumů se naopak výrazně zhoršila. Zdá se také, že horší data z tvrdé statistiky se ukážou až se zpožděním," uvedla banka. Mezi takzvaná tvrdá data patří relativně přesně změřitelná čísla, k měkké statistice naopak patří různé indexy důvěry nebo další indikátory, které se opírají o subjektivní dojmy.

Potíže, s nimiž se potýká ekonomika, podle analytiků zřejmě ovlivní i nadcházející konferenci v Jackson Hole. Tu každoročně pořádá americká centrální banka (Fed) a letos se koná 26. srpna.

Trh spekuluje, že by šéf Fedu Ben Bernanke mohl v Jackson Hole nastínit, zda počítá s dalším kolem takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky. To by bylo už třetí v pořadí. Na loňské konferenci Bernanke předznamenal, že přistoupí k druhému kolu uvolňování, a po jeho slovech se prudce dolů vydal kurz dolaru.

Goldman Sachs očekává, že Bernanke se zaměří na tři hlavní oblasti: na slabší hospodářský výhled, obranu minulých kroků Fedu a na další kroky, jimiž lze ekonomiku podpořit. Trhy bude především zajímat, jaké dopady by měly případné další změny bilance Fedu. Po předchozích dvou kolech kvantitativního uvolňování už se bilance centrální banky zvýšila skoro na trojnásobek a dosahuje rekordních 2,9 bilionu dolarů.

"Předpokládáme několik důvodů, proč by mohli činitelé Fedu preferovat změnu složení bilance před její další expanzí. Myslíme si, že by to mohla být důležitá součást projevu (šéfa Fedu)," podotýkají analytici. "Pokud se použije s velkou razancí, mohl by mít takový přístup značný dopad. Zároveň ale může být méně kontroverzní. Nepředpokládáme, že Bernanke naznačí ještě něco více nekonvenčního," dodali.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK