Irsko možná občanům odpustí hypotéky až za šest miliard eur

21.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 21. srpna (ČTK) - Irsko zvažuje návrh svého předního ekonoma, aby svým občanům odpustilo splátky hypoték až za šest miliard eur (asi 147 miliard Kč). Ministr bytového rozvoje Willie Penrose řekl, že zvažovaný krok by mohl přispět k rychlejšímu zotavení ekonomiky, návrh ale podle něj nejprve posoudí příslušný vládní výbor.

Zvažovat se bude, jak pomoci rodinám, jejichž nemovitosti mají teď nižší cenu, než je výše hypotéky. V takové situaci je v Irsku řada rodin, protože pád realitního trhu s sebou přinesl pokles cen domů a bytů v mnoha případech až o 50 procent.

Návrh pomoci domácnostem tím, že se jim odpustí část splátek hypotečního úvěru, před pár dny předložil přední irský ekonom Morgan Kelly. Ten odhadl, že odpuštění splátek by mohlo stát pět až šest miliard eur. To asi půjde ze státní pokladny.

"Pokud je ta částka v tak rozumných mezích, jak on tvrdí, tak by bylo od nás nezodpovědné to podrobně neprostudovat," řekl Penrose listu Sunday Times. "Ustavili jsme skupinu, která prostuduje možná řešení. Zkoumat bude i návrh pana Morgana Kellyho," dodal.

Irsko podle dřívějších záznamů tamní centrální banky registruje téměř 90.000 hypotečních úvěrů, které jsou v prodlení se splátkami, nebo je bylo nutné restrukturalizovat. Problémy se splácením tak má v Irsku zhruba 11 procent lidí, kteří mají bydlení na hypotéku.

Právě vysoké splátky hypoték, které si Irové brali ještě v době rozmachu realitního trhu, teď ekonomiku brzdí. Zatímco ještě před pár lety se Irsku díky fenomenálnímu růstu ekonomiky často říkalo keltský tygr, finanční krize všechno změnila. Irsko doplatilo právě na to, že jeho ekonomika byla silně zatížená úvěry.

Irsko je spolu s Pobaltím jednou z největších obětí finanční krize v Evropě. Z hospodářské recese se pořád ještě nevzpamatovalo, což nutí vládu navrhnout účinnější podpůrná opatření. Podrobný tříletý plán, který počítá s řadou dalších úsporných opatření i se zvyšováním daní, má být předložen na podzim.

Irsko je vedle Řecka a Portugalska také jednou ze tří zemí eurozóny, které požádaly o mezinárodní finanční pomoc. Tu jim zajistily ostatní země eurozóny spolu s Mezinárodním měnovým fondem. Rozpočtový deficit Irska má v letošním roce dosáhnout zhruba deseti procent hrubého domácího produktu, Dublin se ale zavázal, že deficit do roku 2015 sníží pod tři procenta HDP, jak vyžadují maastrichtská kritéria.

Vláda zatím nemá jasno v tom, jakým způsobem deficit sníží. Podrobnosti by měl nastínit právě připravovaný tříletý plán úspor.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK