Vláda projedná daňovou reformou, která mj. ruší superhrubou mzdu

24.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. srpna (ČTK) - Vláda se na dnešním zasedání bude zabývat mimo jiné daňovou reformou navrhovanou ministerstvem financí. To plánuje v rámci změny několika zákonů vytvořit Jedno inkasní místo, zrušit superhrubou mzdu nebo zrušit řadu daňových výjimek. Změny by měly být platné od roku 2013.

Ministerstvo chce v rámci reformy především zrušit koncept superhrubé mzdy se sazbou 15 procent a nová sazba daně by měla být počítána z hrubé mzdy a činit 19 procent. Odvody u zaměstnavatele na sociální a zdravotní pojištění nebudou realizovány jako dosud, ale daní z úhrnu mezd ve výši 32,5 procenta. MF plánuje rovněž v rámci daňové reformy zrušit zhruba čtvrtinu z celkových 118 výjimek včetně zvýhodnění stravenek, režijních jízdenek či odstupného a jejich nahrazení daňovým paušálem. Proti rušení některých daňových výjimek se postavilo několik ministerstev, zaměstnavatelé i odbory.

Reformu daní měli ministři na programu již 10. srpna, ale její projednání o dva týdny odložili, aby mohli návrhy prodiskutovat ještě s odbory a zaměstnavateli na tripartitě. Tripartita se na změnách v daňové reformě ale nakonec nedohodla.

Kabinet dnes dále projedná návrh zákona, který má nově vymezit pravidla pro úhradu služeb v oblasti bydlení. Změna se má týkat například plateb za vodné a stočné, odvoz odpadu nebo užívání výtahu.

Na stole bude mít vláda například i zprávu o stavu vodního hospodářství ČR v loňském roce, zprávu o inflaci, návrh na ratifikaci změny Ústavy a Úmluvy Mezinárodní telekomunikační unie z roku 2010 nebo návrh nařízení vlády o stanovení finančních limitů pro účely zákona o veřejných zakázkách.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK