Americké akcie v naději na podporu Fedu výrazně vzrostly

24.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. srpna (ČTK) - Americké akciové trhy v úterý výrazně rostly a jejich hlavní indexy získaly tři až čtyři procenta. Optimismus na trhu podnítily dohady o dalších podpůrných opatření americké centrální banky (Fed), který by mohl na konci týdne naznačit jeí šéf Ben Bernanke.

Dow Jonesův index uzavřel vzestupem o 2,97 procenta na 11.176,76 bodu. Širší index S&P 500 přidal k pondělnímu závěru 3,4 procenta a index mimoburzovního trhu Nasdaq posílil o 4,3 procenta na 2446,06 bodu.

Trh zpočátku podporovaly údaje od nákupních manažerů z Číny a Německa, které signalizovaly ve zpracovatelském průmyslu o něco lepší vývoj, než se čekalo. Čísla o prodeji nových domů na americkém trhu byla sice výrazně horší a negativní byl i údaj o průmyslové aktivitě na východě USA, investoři však počítají s tím, že špatný vývoj americké ekonomiky byl mohl Fed přimět k novým intervencím na její podporu.

Oči investorů se nyní upírají na šéfa Fedu Bernankeho. Ten v pátek vystoupí na každoroční konferenci centrálních bankéřů v Jackson Hole ve Wyomingu a trhy budou čekat, zda naznačí nová stimulační opatření. Ta by ve svém důsledku podpořila akciový trh podobně jako před rokem, kdy akcie v době kolem oznámení druhé vlny "kvantitativního uvolňování" (QE2) prudce rostly.

"Nemyslím, že by před Bernankeho pátečním projevem někdo chtěl držet pozice na pokles cen," řekl agentuře Reuters ředitel newyorské firmy Zephyr Management Jim Awad.

Na devizovém trhu euro díky příznivým údajům ze zpracovatelského průmyslu Německa a Číny rostlo. Dolar naopak slábl, protože se čeká, že Fed by mohl přijít s dalšími podpůrnými opatřeními v podobě tištění nových peněz ve formě nákupů státních dluhopisů.

Euro v závěru newyorského obchodování zpevnilo k dolaru o 0,6 procenta na 1,4443 USD a předtím vystoupilo až na 1,45 USD, horní hranici rozpětí 1,40-1,45 USD, v němž se drží od počátku července. Vůči švýcarskému franku evropská měna posílila o 0,7 procenta na 1,1431 CHF. Dolar vůči jenu klesl o 0,2 procenta na 76,68 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK