Japonské akcie po snížení úvěrového ratingu klesly

24.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 24. srpna (ČTK) - Japonský akciový trh dnes oslabil o více než jedno procento a smazal počáteční zisky dosažené díky dohadům o další měnové stimulaci ochabující americké ekonomiky. Investoři reagovali na snížení japonského úvěrového ratingu agenturou Moody´s tím, že raději vybírali zisky z úterního růstu.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o 1,1 procenta na 8639,61 bodu, ráno se přitom vyšplhal až na 8825 bodů. V úterý Nikkei posílil o 1,2 procenta.

Japonské akcie zpočátku navázaly na úterní vzestup a opatrně se inspirovaly silným růstem na Wall Street. K němu vedly naděje trhu na to, že americká centrální banka podpoří ekonomiku dalším uvolněním měnové politiky v podobě nalití nových peněz. Na ostatních asijských burzách se však růst na americkém trhu neprojevil a jejich indexy vesměs mírně klesaly.

Tokijskou burzu pak oslabila zpráva, že Moody´s kvůli rostoucímu dluhu a neustálým změnám vlád snížila japonský rating o jeden stupeň na Aa3."Japonští investoři snížení ratingu pominuli, někteří zahraniční investoři jej však využili jako záminky k vybírání zisků," řekl agentuře Reuters analytik firmy Monex Tošijuki Kanajama. Trh příliš neovlivnil plán japonské vlády poskytnout domácím firmám úvěrovou linku 100 miliard dolarů na expanzi v zahraničí.

Na asijském devizovém trhu jen po snížení ratingu nejprve mírně klesl, pak ale v reakci na nová vládní opatření vůči dolaru zpevnil. Rizikovější měny jako euro se dostaly pod tlak, protože asijské akciové burzy nenavázaly na silné úterní zisky z New Yorku.

Dolar vůči jenu ke konci tokijského obchodování mírně klesl na 76,62 JPY a zůstal v úzkém rozpětí mezi 76,50 a 76,80 JPY. Euro k dolaru oslabilo o 0,2 procenta na 1,4407 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK