NWR vykázala ve 2. čtvrtletí zisk 84 mil.eur a tržby 455 mil. eur

24.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. srpna (ČTK) - Těžební společnost New World Resources (NWR), majitelka černouhelné firmy OKD, vykázala v letošním 2. čtvrtletí čistý zisk 84 milionů eur a tržby 455 milionů eur. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě. NWR je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Klíčový majetek NWR představuje společnost OKD, která provozuje na Ostravsku a Karvinsku pět dolů.

Za celé první pololetí firma utržila 840 milionů eur a vytvořila zisk 87 milionů eur.

Firma vytěžila 5,832 milionu tun uhlí a prodeje uhlí činily 5,403 milionu tun. Pololetní produkce koksu dosáhla 400.000 tun a externí prodeje koksu činily 321.000 tun.

Produkce uhlí v první polovině roku 2011 byla podle očekávání o sedm procent vyšší než ve stejném období roku 2010, externí prodeje uhlí byly meziročně o deset procent vyšší, a to v důsledku vyšších objemů prodeje energetického uhlí.

"Výsledky za první pololetí tohoto roku vykazují výrazné meziroční zlepšení, se 17procentním nárůstem výnosů a 48procentním navýšením EBITDA, což odráží silnou cenovou hladinu v globálním měřítku a robustní poptávku z odvětví spotřebovávajících ocel v regionu střední Evropy. Jedná se však jen o část celkového obrazu. Úspěšná podpora efektivity a produktivity dosažená díky realizaci investičního programu POP 2010 a dalších provozních opatření nám umožňuje částečně omezovat dopady navyšování cen vstupů," komentoval dosažené výsledky předseda představenstva NWR Mike Salamon.

Společnost podle Salamona vyplatí dividendu ve výši zhruba 50 procent čistého zisku za první pololetí.

Společnost je nicméně opatrná, pokud jde o krátkodobý výhled. "S ohledem na současný neklid na trzích a nejisté makroekonomické prostředí, zejména v Evropě, jsme ve svých krátkodobých výhledech přesto opatrní. Ačkoliv jsme doposud nezaznamenali žádné konkrétní známky zpomalení na našem regionálním trhu, máme za to, že existuje riziko krátkodobé volatility cen a nestálosti objemů prodeje v roce 2012. Budeme trhy nadále bedlivě sledovat, ohledně dlouhodobého výhledu pro náš region však zůstáváme optimisty," poznamenal Salamon.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK