Podnikatelská nálada v Německu v srpnu zrychlila propad

24.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 24. srpna (ČTK) - Nálada podnikatelů v Německu se tento měsíc kvůli ekonomickým problémům v celém západním světě zhoršila ještě výrazně rychleji než v červenci. Pozorně sledovaný index mnichovského ekonomického ústavu Ifo prudce klesl, což naznačilo, že růst největší evropské ekonomiky se dál zpomaluje. Německá ekonomika od konce recese táhla růst prakticky celé Evropy a do značné míry je na ní závislá i česká ekonomika.

Souhrnný index podnikatelského klimatu Ifo klesl za srpen na 108,7 bodu z červencových 112,9 bodu po poklesu o 1,6 bodu za minulý měsíc. Ekonomové podle ankety agentury Reuters očekávali v průměru snížení jen na 111 bodů.

Složka hodnocení současné hospodářské situace se proti minulému měsíci snížila o 3,3 bodu na 118,1 bodu. Index očekávání oslabil o téměř pět bodů na 100,1 bodu, což byl šestý měsíční pokles za sebou. Zhoršení bylo patrné ve všech sektorech od průmyslu přes stavebnictví po obchod a služby.

Německá ekonomika sice není v recesi, avšak výrazně zpomaluje, řekl k údajům hlavní ekonom Ifo Klaus Abberger. Dodal, že hlavními příčinami propadu důvěry jsou problémy se státními dluhy v Evropě a v USA a s tím spojený útlum ekonomického růstu".

Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí prudce zpomalila meziroční tempo růstu na 2,8 z rekordní úrovně pěti procent v prvním čtvrtletí a v mezičtvrtletním srovnání se téměř zastavila. Slabý výkon německé a francouzské ekonomiky vedl ve druhém čtvrtletí k silnému zpomalení i v celé Evropské unii a eurozóně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK