Průmyslové zakázky v EU v červnu nečekaně klesly

24.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 24. srpna (ČTK) - Průmyslové zakázky v Evropské unii i eurozóně v červnu nečekaně klesly, protože firmy vzhledem k obavám z vývoje ekonomiky omezily výdaje. Hodnota nových zakázek se proti předešlému měsíci snížila v zemích eura o 0,7 procenta po květnovém růstu o 3,6 procenta, oznámil dnes statistický úřad Eurostat.

V celé EU se zakázky snížily o 0,3 procenta po předešlém růstu o půl procenta. Analytici podle agentury Reuters čekali v průměru nárůst zakázek v eurozóně o 0,5 procenta a v EU o 1,2 procenta.

V meziročním srovnání se růst zakázek v eurozóně zpomalil na 11,1 procenta z květnového tempa 13,8 procenta. V EU růst objednávek oslabil na 8,5 procenta z 9,7 procenta.

Po odečtení nejkolísavějších zakázek na lodě, železniční zařízení a leteckou techniku zakázky v zemích eura proti předešlému měsíci klesly o plná tři procenta a meziročně stouply jen o 7,9 procenta. Údaje podle ekonomů naznačují, že hlavní průmyslová odvětví omezila ke konci prvního pololetí nákupy, zřejmě v obavách z dopadů dluhové krize v eurozóně na ekonomiku a poptávku.

Údaje odpovídají prudkému zpomalení evropské ekonomiky v průběhu druhého čtvrtletí. Eurostat minulý týden oznámil, že růst hrubého domácího produktu eurozóny se za toto období zpomalil v mezičtvrtletním srovnání na pouhých 0,2 procenta z tempa 0,8 procenta v prvním čtvrtletí. Eurozónu oslabilo prudké zpomalení růstu v Německu a stagnace ve Francii, tedy vývoj ve dvou největších ekonomikách, které se na celkové produkci měnové unie podílejí téměř polovinou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK