Pražský akciový trh dopoledne posílil o třetinu procenta

24.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. srpna (ČTK) - Akcie na pražské burze dopoledne mírně posílily, hlavní index PX v 11:00 přidal 0,36 procenta na 1002,3 bodu. Dařilo se většině akcií, burzu táhly vzhůru akcie Komerční banky, energetické společnosti ČEZ a těžařské firmy NWR, vyplývá z výsledků burzy.

Zatímco pražská burza podle analytiků a makléřů navázala na růst zámořských akciových trhů, okolní trhy se zatím vyvíjejí smíšeně. "Polský WIG 20 ztrácí 0,75 procenta, maďarský BUX roste o 0,5 procenta a rakouský ATX přidává 0,7 procenta," uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct.

V Praze si dopoledne nejobchodovanější akcie Komerční banky připsaly přes půl procenta a pohybovaly se kolem 3285 korun. Nepatrný zisk 0,14 procenta měla i Erste Bank, která se obchodovala kolem 569 korun.

Akcie ČEZ posílily o necelé půl procento na 760 korun a po zveřejnění pololetních výsledků si zisky připisuje také uhelná NWR. Dopoledne se přiblížily ke dvěma procentům na 161 korun.

NWR v letošním druhém čtvrtletí hospodařila se ziskem 84 milionů eur, čímž předčila odhady analytiků. Těžební firma překonala očekávání analytiků také na úrovni tržeb a provozního zisku.

Úterní výrazné zisky v zámoří pomáhají akciím mediální firmy CME, které byly dopoledne na pražské burze nejúspěšnější s bezmála čtyřprocentním růstem na 210 Kč. Zisk kolem tří procent měly technologická KIT digital a developer Orco.

Naopak nepatrné ztráty do pětiny procenta postihly dopoledne akcie sítě autobazarů AAA Auto a telekomunikační společnosti Telefónica.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK