Roční zisk těžařské jedničky BHP Billiton dosáhl rekordní výše

24.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sydney 24. srpna (ČTK) - Zisk největšího světového těžaře komodit BHP Billiton za poslední rok do konce června dosáhl rekordní úrovně a v čistém vyjádření vzrostl téměř dvojnásobně na 23,6 miliardy dolarů (400 miliard Kč) ze 12,7 miliardy USD v předchozím roce. K prudkému růstu přispěl zejména silný růst cen komodit, sdělila dnes společnost.

Celoroční výsledek byl dosud největším ziskem, jakého nějaká australská firma dosáhla. Analytici podle agentury AP čekali zisk kolem 22 miliard USD. Tržby BHP vzrostly o 36 procent na 71,7 miliardy dolarů.

Společnost připsala prudký růst zisku na konto silně rostoucích cen svých klíčových komodit, tedy železné rudy a mědi. Byl to odraz hladové poptávky po komoditách v zemích jako Čína a napjatých dodávek.

Silnou poptávku čeká BHP Billiton i v dalším období, firma však upozornila, že dlouhodoběji by to mohl trend celkového vzestupu cen její zisky oslabit. Spolu s cenami komodit se totiž zvyšují i náklady na pracovní sílu a těžební zařízení, což už ve druhém pololetí snížilo zisk firmy o 1,2 miliardy dolarů. "V současném prostředí jsou napjaté trhy pracovních sil a materiálů problémem pro všechny operátory a BHP Billiton vůči tomuto trendu není nijak imunní," sdělila společnost.

BHP zvýšila dividendu za loňský rok o 22 procent. Společnost tento krok odůvodnila "důvěrou v dlouhodobý výhled hlavních komoditních trhů". BHP rovněž vrátila akcionářům formou zpětného výkupu akcií deset miliard dolarů a odkup uskutečnila dříve, než se plánovalo.

Koncern nedávno získal amerického těžaře břidličného plynu Petrohawk Energy za 12,1 miliardy dolarů. Byla to jeho největší úspěšná transakce od spojení společností BHP a Billiton. Šéf skupiny Marius Kloppers uvedl, že ve světle plánu věnovat pět miliard USD ročně na rozvoj zdrojů převzaté formy nyní bude revidovat plán vydat na rozvojové projekty během pěti let 80 miliard dolarů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK