Výrobce počítačů Acer vykázal svou první čtvrtletní ztrátu

24.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tchaj-pej 24. srpna (ČTK) - Čtvrtletní hospodaření tchajwanského výrobce počítačů Acer bylo poprvé v historii firmy ztrátové. Podnik dnes oznámil, že ve druhém čtvrtletí prodělal 6,79 miliardy tchajwanských dolarů (zhruba čtyři miliardy Kč) po zisku 2,65 miliardy tchajwanských dolarů ve stejném loňském období. Dodal, že v celém letošním roce nebude schopen dosáhnout vyrovnaného hospodaření.

Výsledky společnosti byly zasaženy jednorázovými náklady souvisejícími s reorganizací a snížením hodnoty zásob. Čtvrtletní ztráta byla mnohem vyšší, než očekávali analytici. Ti ji podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 3,3 miliardy tchajwanských dolarů.

Společnost Acer je dvojkou na trhu s osobními počítači, silné postavení má zejména v oblasti levných notebooků. Firmě se však nedaří reagovat na úspěch tabletů, jako je například populární iPad od americké firmy Apple, které snižují poptávku po osobních počítačích.

"Acer by měl být ve třetím čtvrtletí schopen vykázat malý zisk, v celém roce by však měl zaznamenat ztrátu," uvedla jedna z analytiček společnosti HSBC. V dlouhodobějším horizontu by Acer podle analytiků mohl těžit z plánu amerického konkurenta Hewlett-Packard na oddělení výroby osobních počítačů do samostatné firmy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK