Opozice ve sněmovně vládní reformu daní nepodpoří

24.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. srpna (ČTK) - Opozice nepodpoří daňovou reformu, kterou dnes schválila vláda. Změny podle ČSSD a KSČM poškodí veřejné rozpočty, ekonomice nepomůžou a zvýší zatížení zaměstnanců. Levice je rovněž proti zrušení daňového zvýhodnění stravenek. Na stranických tiskových konferencích to řekli předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a poslanec KSČM Jiří Dolejš.

Veřejným rozpočtům by nejvíce pomohlo, kdyby reforma vůbec nepřišla do sněmovny a nebyla provedena, uvedl Sobotka. Pokud by se z důchodové reformy vyškrtl převod části pojistného z průběžného systému do důchodových fondů, stát by dohromady ušetřil 30 miliard korun, podotkl.

Předseda ČSSD poukázal i na to, že ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ruší superhrubou mzdu, kterou sám zaváděl v předchozí vládě Mirka Topolánka (ODS). Zaměstnance Sobotka označil za daňové soumary; propočty, které říkají, že pro některé lidi bude reforma výhodná, podle něho nepočítají s plánovanými změnami sazeb daně z přidané hodnoty. Reforma navíc podle Sobotky rozevírá nůžky mezi způsobem, jakým jsou zdaněni samostatní podnikatelé a čtyři miliony zaměstnanců.

Podle Dolejše ve skutečnosti ani o reformu nejde, ale kosmetickou, leč sociálně bolestivou úpravu. "Výsledek nepomůže ekonomice a příjmové stránce rozpočtu, nepodpoří růst," řekl poslanec KSČM.

Zrušení daňových úlev pro zaměstnanecké benefity podle něho rozpočet nezachrání. Sobotka soudí, že zrušení úlev pro stravenky poškodí celou ekonomiku.

Sociální demokraté by ve sněmovně podpořili podle Sobotky pozměňovací návrhy, které by pomohly zaměstnancům a veřejným rozpočtům. Pro reformu jako celek ale ruku nezvednou.

Ministerstvo financí plánovalo mimo jiné zrušit koncept superhrubé mzdy se sazbou 15 procent a nová sazba daně by měla být počítána z hrubé mzdy a činit 19 procent. Odvody u zaměstnavatele na sociální a zdravotní pojištění by neměly být podle návrhu realizovány jako dosud, ale daní z úhrnu mezd ve výši 32,5 procenta. Mezi hlavní změny patří také zvýšení platby pojistného na zdravotní pojištění u zaměstnanců o dvě procenta a sníženy sazby pojistného na sociální a zdravotní zabezpečení u podnikatelů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK