Antimonopolní úřad povolil prodej Mlékárny Hlinsko Agrofertu

24.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 24. srpna (ČTK) - Agrofert podnikatele Andreje Babiše může koupit Mlékárnu Hlinsko. Povolil mu to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). ČTK to dnes řekl předseda ÚOHS Petr Rafaj. Fúzí může vzniknout nová jednička na českém trhu. Agrofert už vlastní olomouckou Olmu.

Mlékárna Hlinsko patří k největším tuzemským podnikům v oboru. Prodává pod značkou Tatra. Většinovým vlastníkem firmy je Daniela Domáčková, která drží téměř 66 procent podniku. Již dříve potvrdila, že s Agrofertem jedná o prodeji svého podílu. Zbylých 34,2 procenta drží zemědělci prostřednictvím mlékárenského sdružení ze Sněžného.

Agrofert již vlastní olomouckou mlékárnu Olma. V mlékárenských kruzích se podle týdeníku Euro rovněž spekuluje o tom, že Babiš má zájem o jihočeskou Madetu. Její majitel Milan Teplý ale vždycky vylučoval, že by firmu prodal.

Agrofert je jedničkou tuzemského zemědělsko-potravinářského sektoru. Předloni koupil svého největšího konkurenta v oboru, podnik Agropol Group. Nedávno převzetím firem skupiny Wotan vstoupil také do oblasti lesnictví, těžby a zpracování dřeva. Podle deníku E15 je holding rovněž těsně před koupí tuzemské jedničky na pekárenském trhu United Bakeries. "V budoucnosti se i nadále bude skupina zaměřovat hlavně na restrukturalizaci zemědělských a potravinářských firem," uvedla firma koncem května.

Agrofert je firmou, s kterými vede antimonopolní úřad v oblasti povolování spojení správní řízení nejčastěji. Jen letos firmě povolil několik akvizic. Dvě se týkaly masného průmyslu. Skupina dostala souhlas také s převzetím AGRO Jevišovice nebo vstup do oblasti lesnictví. Aktuálně posuzuje úřad vstup Agrofertu do kunovického masokombinátu Zedníček a nákup osmi zemědělských firem z Hodonínska.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK