Zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby v USA prudce vzrostly

24.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/New York 24. srpna (ČTK) - Objem zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby ve Spojených státech v červenci vzrostl o čtyři procenta. To je nejvíce od letošního března a zároveň výrazně nad odhady analytiků. Podle ministerstva obchodu je za červencovým růstem především zájem o automobily a letadla. U zboží dlouhodobé spotřeby se očekává životnost delší než tři roky. V červnu objem zakázek o 1,3 procenta klesl.

Poptávka po autech a jejích dílech se zvýšila o 11,5 procenta, což je nejvíce za posledních osm let. Objem zakázek na letadla, což je velmi kolísavá kategorie, vzrostl o 43,4 procenta. V červnu se nicméně asi o 24 procent snížil.

Analytici růst očekávali, ale ne tak výrazný. V anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že růst se bude pohybovat kolem dvou procent. Červnový pokles byl nakonec mírnější, než ukazovala předběžná data. Podle nich pokles činil 2,1 procenta.

Pokud by se nebraly v úvahu zakázky na dopravní prostředky, pak by růst činil pouze 0,7 procenta. Poptávka po základních kovech vzrostla o 10,3 procenta, což je nejvíce od loňského listopadu. Za tímto růstem jsou ale zčásti vyšší ceny, například u mědi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK