Poslanci VV nebudou hlasovat pro zrušení zvýhodnění stravenek

24.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. srpna (ČTK) - Poslanci Věci veřejných nezvednou ve sněmovně ruku pro zrušení daňového zvýhodnění stravenek. Řekl to dnes šéf poslaneckého klubu VV Vít Bárta s tím, že VV budou chtít ještě o zdanění stravenek jednat ve sněmovně. "Stravenky zůstanou," napsal ČTK k vládou schválenému dokumentu. Premiér Petr Nečas připustil, že sněmovna může návrhy zákonů změnit, musí se ale na nich shodnout všichni koaliční partneři. Ministr financí Miroslav Kalousek ale tuto změnu nepřipouští.

Vláda dnes i přes nepřítomnost ministrů za TOP 09, kteří byli zastoupeni náměstky, schválila daňovou reformu, která mimo jiné ruší koncept superhrubé mzdy a řadu daňových výjimek, včetně zvýhodnění stravenek. Ministerstvo financí již dříve spočítalo, že většina lidí by měla na reformě uspořit řádově stokoruny měsíčně.

Ministerstvo financí navrhuje pro zaměstnance místo zvýhodnění jídelních kupónů a dalších benefitů daňový paušál 3000 korun ročně. Podle Nečase bude zaměstnanecký výdajový paušál nejen v podobě daňové slevy, ale i daňovém bonusu. "To znamená, že paušál bude moci uplatňovat i ten, který má tak nízký příjem, že neplatí žádné daně," řekl premiér.

Ministr Kalousek je s výsledkem spokojen, varoval ale před případným hlasováním VV s opozicí. "Tím, že je to vládní koaliční návrh, tak to zavazuje všechny koaliční strany ve sněmovně pro něj v této podobě hlasovat a případné pozměňující návrhy jsou možné jenom když jsou dohodnuty se všemi koaličními partnery," uvedl. Kdyby Věci veřejné ve sněmovně hlasovaly s opozicí pro zachování daňového zvýhodnění stravenek, bylo by to "fatální porušení koaliční smlouvy a v zásadě konec koalice," řekl.

Pro reformu nebude ve sněmovně hlasovat ani opozice. Změny podle ČSSD a KSČM poškodí veřejné rozpočty, ekonomice nepomůžou a zvýší zatížení zaměstnanců. Proti některým schváleným změnám jsou i odbory a zaměstnavatelé.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK