Úsporná opatření sníží rozpočtový deficit USA skoro na polovinu

24.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 24. srpna (ČTK) - Spojené státy budou mít během příštích deseti let výrazně nižší rozpočtový deficit, než se původně předpokládalo. Ve svém aktualizovaném výhledu to oznámil tamní Rozpočtový výbor Kongresu (CBO). Za citelným zlepšením je nedávná dohoda obou hlavních politických stran o snižování výdajů.

CBO uvedl, že kumulovaný rozpočtový deficit během příštích deseti let vystoupá podle nových propočtů na asi 3,487 bilionu dolarů (zhruba 59,2 bilionu Kč). To je proti původním předpokladům pokles skoro o polovinu, respektive o 3,3 bilionu dolarů.

Výbor, který funguje nezávisle na politických stranách, ale upozornil na jeden negativní faktor: hospodářský růst Spojených států bude v nejbližších letech jen mírný. Příliš se nezlepší ani trh práce, takže míra nezaměstnanosti se do konce příštího roku o mnoho nesníží.

Příští rok je přitom z politického hlediska v USA velmi citlivý. Budou se totiž konat prezidentské volby, v nichž se bude o znovuzvolení ucházet nynější prezident Barack Obama. Administrativa má v období bezprostředně před volbami snahu, aby ekonomika byla v co nejlepším stavu.

Nezaměstnanost je už od hospodářské krize let 2007 až 2009 v USA tématem číslo jedna. V současné době je míra nezaměstnanosti na 9,1 procenta a výbor předpokládá, že do konce roku 2012 se nezaměstnanost sníží pouze na 8,5 procenta.

Na letošní rok výbor předpovídá rozpočtový deficit asi 1,28 bilionu dolarů (zhruba 21,7 bilionu Kč). To je proti předchozím dvěma letům pouze nepatrný pokles.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK