Cena zlata výrazně klesla, vrátila se pod 1800 dolarů

24.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. srpna (ČTK) - Cena zlata dnes klesla o více než tři procenta. Vrátila se tak pod 1800 dolarů za troyskou unci (31,1 gramu). Žlutý kov nyní výrazně zlevňuje poté, co v úterý poprvé v historii pokořil hranici 1900 dolarů.

Kolem 16:30 SELČ se cena zlata na promptním trhu snížila o 3,4 procenta na 1767,80 dolaru za troyskou unci. V úterý ráno se vyšplhala až na rekordních 1911,46 dolaru.

Žlutý kov dnes tlačí dolů překvapivě příznivé údaje o ekonomice Spojených států. Ty přiměly některé investory k vybírání zisků, které jim přinesl předchozí růst ceny zlata, napsala agentura Reuters.

Od začátku měsíce nicméně cena zlata vykazuje téměř devítiprocentní nárůst, za kterým stojí snížení úvěrového ratingu Spojených států, spekulace o dalším uvolňování měnově politiky USA a obavy ohledně dluhové krize v eurozóně.

Pozornost investorů se nyní soustředí na páteční projev šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho. Finanční trhy předpokládají, že Bernanke by právě v tomto projevu mohl naznačit další uvolňování měnové politiky. "Přijdou s (třetí vlnou kvantitativního uvolňování měnové politiky) QE3, nebo nepřijdou? To bude mít na cenu zlata výrazný vliv," uvedl analytik Carl Firman ze společnosti VM Group.

pmh vju

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK