Ceny ropy stouply po zprávě o poklesu zásob v USA

24.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. srpna (ČTK) - Ceny ropy dnes stouply téměř o dolar za barel po zprávě o překvapivém poklesu zásob suroviny ve Spojených státech. Investoři jsou však opatrní a čekají na páteční projev šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho.

Kolem 16:45 SELČ se cena severomořské ropy Brent zvýšila o 97 centů na 110,28 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražila o 91 centů na 86,35 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Úřad pro energetické informace (EIA), který je součástí amerického ministerstva energetiky, dnes oznámil, že zásoby ropy v USA se minulý týden snížily o 2,21 milionu barelů. Analytici přitom očekávali nárůst o 800.000 barelů. K růstu cen přispěla rovněž nejistota ohledně vyhlídek na obnovení vývozu ropy z Libye.

Analytik Tobias Merath ze společnosti Credit Suisse uvedl, že obchodování na trhu s ropou zůstane opatrné minimálně do Bernankeho projevu, který by mohl pomoci vyjasnit vyhlídky americké ekonomiky.

Bernanke v pátek vystoupí na každoroční konferenci centrálních bankéřů v Jackson Hole ve Wyomingu. Finanční trhy předpokládají, že šéf Fedu vyjádří nespokojenost s hospodářským růstem Spojených států a naznačí nová opatření na jeho podporu.

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 110,28 109,31 New York - Nymex WTI říjen 86,35 85,44

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK