Americké akcie během dopoledne smazaly počáteční zisky

24.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. srpna (ČTK) - Americké akcie zahájily obchodování bez výraznějších změn, během dopoledne ale na okamžik i zpevňovaly. O všechny zisky ale později přišly, neboť začala narůstat na trzích nervozita před páteční schůzkou centrálních bankéřů v americkém Jackson Hole. Nálada na trzích je ale celkově klidnější, než byla začátkem srpna, kdy hlavní indexy výrazně kolísaly.

Krátce po 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 11.143 bodů a proti předchozímu závěru ztrácel asi 0,3 procenta. Širší index S&P 500 oslaboval o 0,4 procenta na 1156 bodů, index Nasdaq Composite měl ztrátu 0,9 procenta a nacházel se blízko 2424 bodů.

Akcie nejprve zpevňovaly v reakci na příznivou statistiku, podle které se v červenci výrazně zvýšil objem zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby. Růst o čtyři procenta byl dvakrát vyšší, než se čekalo. Vzpruhou pro trh byla také zpráva, že díky dohodě ze začátku srpna bude rozpočtový deficit USA během příštích deseti let proti původním odhadům jen asi poloviční.

Později ale trh znovu zasáhla nervozita, a to kvůli zmíněné konferenci v Jackson Hole. Investoři sice doufají, že šéf Fedu Ben Bernanke přijde s nějakou formou podpory ekonomice, na druhou stranu ale pochybují, že oznámí třetí kolo takzvaného kvantitativního uvolňování. Efekt toho minulého, které skončilo teprve letos v červnu, je totiž minimální.

Investoři měli v první části obchodování zájem o akcie energetických a technologických firem. Jejich nárůst ale brzy odezněl a řada akcií, které v dopoledních hodinách zpevňovaly, byly později v záporných hodnotách. Pozornost k sobě poutaly akcie finančního ústavu Bank of America, které za vysokých objemů obchodů přidávaly přes osm procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK