Apple kvůli patentům zablokoval prodej některých mobilů Samsung

24.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 24. srpna (ČTK) - Americká společnost Apple uspěla u nizozemského soudu s požadavkem, aby byl v některých zemích Evropské unie zakázán prodej tří modelů takzvaných chytrých telefonů jihokorejské společnosti Samsung Electronics. Odvolává se na zneužití svých patentů, což je důvod, který použil i u některých dalších výrobků. Samsung očekává, že zákaz ovlivní prodej jeho telefonů pouze v Nizozemsku.

Apple a Samsung vedou spor o patenty už delší dobu, a to ve Spojených státech, Evropě i v Asii. Obě firmy chtějí být klíčovým hráčem, neboť trh mobilních přístrojů je pro ně díky neustále novým technologiím atraktivní. Firmy už vytlačily finskou společnost Nokia, která je ve výrobě chytrých telefonů až na třetím místě.

Applu se podařilo dobýt segment těch nejvyspělejších telefonů, v němž má přístroj iPhone. Americký podnik tvrdí, že Samsung zneužil tři jeho patenty. Soud v Nizozemsku ale rozhodl, že telefony Samsung Galaxy S, S II a Ace jsou v kolizi pouze s jedním patentem Applu. Patent Applu podle soudu umožňuje specifický způsob projíždění textu a prohlížení fotografií v některých telefonech Samsungu.

"Není náhodou, že nejnovější výrobky společnosti Samsung vypadají skoro stejně jako přístroje iPhone a iPad. Tvarem hardwaru počínaje, přes uživatelské rozhraní, až po balení," uvedl Apple. Právní zástupce Samsungu v Nizozemsku se k obvinění Applu nechtěl vyjadřovat.

Soud nicméně odmítl všechny další požadavky Applu. U zbývajících dvou patentů se prý Samsung zneužití práv nedopustil, v kolizi s patenty Applu není ani tablet Samsung Galaxy Tab a žádné překročení práv soud neshledal ani u modelových práv. Soud odmítl i tvrzení Applu, že Samsung jeho výrobky "otrocky" kopíruje.

Apple a další výrobci podobných zařízení se zvlášť v poslední době snaží tvrdě bránit své duševní vlastnictví, a to hlavně na těch trzích, které už začínají být nasycené. Odrážejí hlavně konkurenci softwarové platformy Android, za kterou stojí internetový obr Google. Na této platformě funguje třeba i nový tablet Samsung Galaxy 10.1.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK