MMF neočekává recesi světové ekonomiky

27.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 27. srpna (ČTK) - Mezinárodní měnový fond (MMF) ve své aktualizované prognóze, kterou zveřejní příští měsíc, nepředpovídá recesi světové ekonomiky. Hospodářská rizika však rostou. Uvedl to první náměstek výkonné ředitelky MMF John Lipsky v rozhovoru pro televizi CNBC.

Lipsky rovněž vyzval Spojené státy a Evropu, aby přišly s věrohodnými rozpočtovými plány pro středně dlouhé období, a posílily tak důvěru ve svou schopnost snížit zadlužení. Stoupající ekonomická rizika totiž podle něj odrážejí právě nedostatek důvěry ve schopnost politiků udržet dluhy pod kontrolou.

Americký prezident Barack Obama v pátek podle Bílého domu telefonicky hovořil s ředitelkou MMF Christine Lagardeovou o hospodářských otázkách. Shodli se na tom, že světová ekonomika potřebuje další kroky na podporu růstu v krátkém období, napsala agentura Reuters.

Americké ministerstvo obchodu v pátek oznámilo, že ekonomika USA ve druhém čtvrtletí stoupla pouze o procento namísto původně odhadovaných 1,3 procenta. Revidované údaje podle agentury AP pravděpodobně posílí obavy, že největší světové ekonomice hrozí další recese.

Z nedávného průzkumu agentury AP mezi předními ekonomy nicméně vyplývá, že hospodářská recese ve Spojených státech není v příštích 12 měsících pravděpodobná. Podle průzkumu však nelze očekávat ani výraznější zlepšení stavu americké ekonomiky.

Šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke v pátek uvedl, že banka bude příští měsíc zvažovat možnosti další měnové stimulace slabé ekonomiky a zaměstnanosti. Žádné konkrétní kroky však nenaznačil.

Spotřebitelská nálada v USA podle průzkumu agentury Reuters a Michiganské univerzity v srpnu klesla, protože spotřebitelé ztratili důvěru ve schopnost politiků odvrátit hrozbu další hospodářské recese.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK