AČCKA: Klienti zkrachovalé CK Vivamonde se v noci vrátí z Turecka

27.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. srpna (ČTK) - Klienti cestovní kanceláře společnosti VIVAMONDE, která v pátek oznámila svůj krach, se v noci ze soboty na neděli vrátí z Turecka do České republiky. Odletět by s nimi mělo i několik desítek klientů dalších cestovních kanceláří, kteří měli zaplacená sedadla v charterovém letu zkrachovalé společnosti. ČTK to dnes sdělil viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomia Okamura. Na vyjádření pojišťovny Generali, u které byla Vivamonde pojištěna a která let zajišťuje, ČTK stále čeká.

Podle jejího pátečního vyjádření by však měl let se zákazníky Vivamonde odletět v 00:50 místního času ze soboty na neděli. "Klienti mají zajištěno ubytování na dvě noci a mohou tak až do odletu zůstat na pokojích," uvedl mluvčí Generali Jiří Cívka. Podle Okamury jsou na tom podobně i klienti dalších cestovních kanceláří, kterým se nedobrovolně protáhla dovolená.

Ve speciálním letu by přitom mělo být 131 volných míst. Domů se už v pátek podařilo navrátit 52 klientů cestovní kanceláře Vivamonde, dalších 47 by jich mělo být ještě v Turecku.

Cestovní kancelář Vivamonde oznámila svůj krach v pátek. Firma uvedla, že se jí nepodařilo zajistit úhradu charterového letu do Turecka u letecké společnosti Freebird. Obchodní a marketingový ředitel Petr Srbek řekl, že společnost nebyla schopná zaplatit zhruba půl milionu korun za charterový let kvůli nesplaceným pohledávkám, které měla u jiných firem. Pohledávky mají být údajně přes dva miliony korun.

S charterovým letem objednaným letecké společnosti Freebird měly v pátek na dovolenou kromě klientů společnosti Vivamonde odletět i desítky klientů dalších cestovních kanceláří. "Většinu se podařilo přepravit, protože se "rozhodili" na jiné lety," řekl Okamura.

Vivamonde je pátou cestovní kanceláří, která letos oznámila krach nebo přerušila svou činnost. Do finančních problémů se dostaly cestovní kanceláře Karma tour, Pressburg, Parkam holidays a Via Vera. V Česku působí zhruba 1420 cestovních kanceláří. Proti loňsku se jejich počet zvýšil zhruba o 100.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK