Stávka učitelů

01.09.2003 | , Finance.cz
FinTriky


Letní prázdniny již skončily, přesto některé školy mají stále zavřeno. Důvodem je již dlouho plánovaná stávka učitelů za vyšší mzdu a třinácté i čtrnácté platy.

Téma týdne: Škola začíná, rodiče plaťte

Kdo se k stávce připojil a kdo ne?
Mezi školy, které se k stávce dnes nepřipojily, patří mimo některých státních, i církevní a soukromé školy. Podporují je dokonce i některé úřady, které dnes mezi osmou a devátou hodinou přeruší práci. Proto dnes raději jděte vyřizovat své požadavky až v pozdějších hodinách, jinak při čekání jistě ztratíte nervy.

Proč k stávce došlo?
Odboráři protestují proti novému platovému systému, přestože se jim mají mzdy zvýšit. Vyžadují od vlády další peníze na třinácté a čtrnácté platy. Na ně by se ale muselo sehnat dalších 6 miliard ze státního rozpočtu, které ovšem nejsou…
Celou věcí se bude kabinet zabývat v tomto měsíci. Jestliže ale jednání nedopadne kladně, budou jistě protesty v říjnu pokračovat.

Ministryně školství Petra Buzková odboráře žádala, aby se dnes na všech základních školách otevřely alespoň první třídy. Tento, ani další návrh, který měl zajistit školákům hlídání, nebyl přijat.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky