Sněmovna umožnila chovatelům domácí porážky skotu

06.09.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. září (ČTK) - Poslanci dnes rozhodli, že chovatelé budou smět ve svých chovech porážet skot mladší dvou let a také jelenovitou zvěř z faremního chovu. Sněmovna přehlasovala Senát, který chtěl z novely veterinárního zákona tuto možnost vypustit. Senátoři se obávali hlavně hygienických rizik. Zákon nyní dostane k podpisu prezident republiky.

Chovatel bude muset podle nové podoby zákona nahlásit každou domácí porážku skotu a jelenovité zvěře sedm dní předem krajské veterinární správě. Zástupce senátorů a odpůrce domácích porážek Josef Řihák (ČSSD), dnes poslancům řekl, že je mnoho důvodů, proč tyto porážky nepovolovat.

Řekl například, že pokud se řezníkovi při domácí porážce nepodaří omráčit porážené zvíře hned napoprvé, může ho zvíře vážně ohrozit. Současně ale ohrozí i pravidla ochrany zvířat, protože zvíře posléze vlastně podřízne a nechá vykrvit zaživa. Upozorňoval také, že bude problém s odvozem odpadu, který po porážce vznikne.

Jeho stranický kolega a poslanec Pavel Holík řekl, že domácí porážky budou představovat zdravotní pro celou spotřebitelskou veřejnost a můžou být zdrojem nebezpečných nákaz. Ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) ale tyto obavy odmítl. Jak řekl, nehrozí, že by se na trh dostalo maso, které neprošlo kontrolou. Jako jeden z argumentů uvedl i to, že snahou vlády je zvýšit zaměstnanost na venkově a toto opatření dává lidem na venkově práci.

Rozšíření okruhu domácích porážek se nelíbí ani potravinářské komoře a zpracovatelům masa. Zpracovatelé se obávají, že maso z těchto porážek posílí již existující nelegální obchod. Podle odhadů Českého svazu zpracovatelů masa si chovatelé dnes ročně nechávají na jatkách porážet skot o celkové hmotnosti zhruba 3000 tun. Chovatelé naproti tomu označují tvrzení zpracovatelů jako lobbistickou propagandu velkých zpracovatelských podniků poškozující zájmy farmářů.

Novela také slučuje pracoviště Státní veterinární správy a rozšiřuje okruh osob, které mohou označovat zvířata například čipem nebo cejchem. Dosud to mohl dělat pouze veterinář nebo veterinární technik. Nově to bude moci dělat každý, kdo absolvuje zvláštní vzdělání a získá osvědčení. Předloha rovněž upravuje podmínky, za jakých může farmář prodávat syrové mléko a smetanu prostřednictvím automatu. Bude ho moci prodávat v tom kraji, kde má chov, i v krajích sousedních.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK