Singer: Zvýšení úrokových sazeb se zřejmě oddálí

09.09.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Krynica (Polsko) 9. září (ČTK) - Rizika zpomalení růstu české ekonomiky jsou stále výraznější a zvyšuje se tak pravděpodobnost, že zvýšení nákladů na úvěry bude odloženo. Uvedl to v dnešním rozhovoru pro agenturu Reuters guvernér České národní banky (ČNB) Miroslav Singer.

Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, je v České republice od počátku loňského května na historickém minimu 0,75 procenta. Nejnovější prognózy banky naznačovaly, že by sazby mohly růst od počátku příštího roku.

Podle Singera ekonomické údaje nyní zvyšují pravděpodobnost horšího vývoje, než banka čeká. "Nemluvíme o konkrétních údajích z nových zpráv, ale s ohledem na minulý týden se mi zdá, že možnost zpomalení je všeobecně stále o něco výraznější," řekl Singer. To podle něj zvyšuje pravděpodobnost možného odložení zvyšování úrokových sazeb.

Hrubý domácí produkt ve druhém čtvrtletí vzrostl méně, než se čekalo, a banka uvedla, že struktura růstu, který je tažen hlavně vývozem, je neinflační. Srpnová inflace pak byla pod odhadem banky.

Domácí poptávka je však stále slabá kvůli vysoké nezaměstnanosti a vládním opatřením na snížení výdajů kvůli zlepšení stavu rozpočtu. Na ekonomiku začíná mít negativní dopad také těsné napojení na eurozónu, kam směřuje téměř většina vývozu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK