Nejméně disciplinovaní v placení za energie jsou obyvatelé Moravy

12.09.2011 | , M.B.A. Finance
Tiskové zprávy


Aktuální statistické šetření inkasní společnosti M.B.A. Finance ukázalo, že nejméně si lámou hlavu s úhradou za dodávky energií obyvatelé Moravskoslezského kraje, jejichž podíl činí 22,4 %.

Pohledávky z oblasti energetiky mají svá specifika. V dnešní době, v souvislosti s neustálým  zvyšováním cen elektřiny a plynu se stírá rozdíl mezi tradičními a alternativními poskytovateli. Dříve se alternativní dodavatelé snažili vést konkurenční boj pouze na cenové úrovni, nyní jsou rozhodujícími faktory přechodu mezi nimi zejména kvalita služeb a celkový servis. Také tím, jak přibylo alternativních prodejců, kteří lákali nové zákazníky na výhodné podmínky, získali společně s přílivem nových odběratelů i řadu neplatičů.

Jedním ze základních práv zákazníka na energetickém trhu je změna dodavatele. Přechod neplatičů od jednoho ke druhému umožňuje energetický zákon (§ 12a)  zejména tím, že neplatiči po odpojení současným poskytovatelem, mohou bez problémů přejít k  poskytovateli novému, a ten má povinnost takovou domácnost znovu připojit a energie dodávat. Za odpojení i nové připojení si někteří dodavatelé účtují poplatky stovek až tisíců korun. Část z nich však za tuto službu úhradu nepožaduje a provádí ji zcela zdarma.

 „Aby společnosti z oblasti energetiky předešly zbytečnému navyšování neuhrazených částek, které jim zákazníci dluží, výrazně zrychlily vlastní vymáhací proces. Ve větší míře také začaly předávat pohledávky inkasním společnostem dříve, zhruba po dvou neuhrazených fakturách, a věnují větší důraz i daleko nižším nedoplatkům, než tomu bylo v minulosti,“ uvedl Radek Pospíšil, obchodní manažer inkasní společnosti M.B.A. Finance.

Druhým nejvíce zastoupeným regionem, co do počtu neplatičů za energie, je kraj Jihomoravský, třetí kraj Olomoucký. Šetření bylo zpracováno z databáze M.B.A. Finance, do  kterého byly zahrnuty pohledávky z oblasti energetiky.

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy