EU vydá přes EFSM dluhopisy na financování pomoci Portugalsku

12.09.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 12. září (ČTK) - Evropská unie tento týden vydá nové dluhopisy se splatností deset let, z jejich výnosu pak bude financovat pomoc Portugalsku. Dluhopisy vydá prostřednictvím Evropského mechanismu finanční stability (EFSM), který je k těmto účelům primárně určen a za který země EU ručí unijním rozpočtem. Emise EFSM bude koordinována s Evropským fondem finanční stability (EFSF).

"První transakcí, která půjde přes EU/EFSM, bude referenční dluhopis se splatností deset let, respektive v září 2021," píše se ve sdělení Evropské unie, z něhož cituje agentura Reuters. "Předpokládáme, že s emisí se začne v průběhu tohoto týdne," stojí ve sdělení.

Emise EFSM bude koordinována se záchranným fondem EFSF, aby byl zajišten co nejhladší průběh na finančních trzích. Fond EFSF má k dispozici 440 miliard eur (asi 10,8 bilionu Kč) a zatím byl využit k záchraně Irska a Portugalska.

Brusel sdělil, že fond EFSF nevydá žádné dluhopisy s dlouhou splatností, dokud členské země eurozóny neschválí potřebné změny fungování fondu. To se očekává do poloviny října.

Předpokládá se, že záchranné mechanismy EU/EFSM a EFSF letos dohromady Irsku a Portugalsku zajistí ještě dalších deset až 13 miliard eur (24,5 miliardy až 319 miliard Kč). Mechanismus EFSM by měl uskutečnit jednu referenční transakci a fond EFSF zbytek.

Jak EFSF, tak EFSM mají u všech tří hlavních ratingových agentur rating na nejvyšším možném stupni AAA. To by mělo zajistit, že dluhopisy budou mít nízký úrok, aby mohly zadluženým zemím skutečně pomoci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK