Dnes začíná autosalon v německém Frankfurtu, ukáže 89 premiér

13.09.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Frankfurt nad Mohanem 13. září (ČTK) - Prvním novinářským dnem dnes začíná mezinárodní autosalon v německém Frankfurtu. Letošní ročník nabídne 89 světových premiér, z toho polovinu zajistí domácí automobilky. Nejdůležitější podzimní automobilová výstava, která se po roce střídá s pařížským autosalonem, mimo jiné představí novou řadu Škody Auto nebo novou generaci vozů Hyundai z moravských Nošovic. Pro veřejnost se brány autosalonu otevřou 15. září, kdy by jej měla oficiálně zahájit německá kancléřka Angela Merkelová.

Škoda Auto v pondělí večer poprvé představila koncept nového vozu nazvaného MissionL, který vyplní mezeru mezi Fabií a Octavií. Kompaktní liftback by měla automobilka začít dodávat na trhy v Evropě, Rusku, Číně a Indii v příštím roce. Ještě letos by se měl v Indii začít vyrábět odvozený model v provedení sedan určený pouze pro tamní trh.

Tahákem expozice Hyundai má být nová generace modelu i30, který tvoří stěžejní část výrobního programu v českém závodě automobilky. Auto nižší střední třídy navržené v Evropě pro evropské zákazníky se má v Nošovicích začít vyrábět na začátku příštího roku.

Největším lákadlem na stánku Volkswagenu by měl být mini vůz Up!, který bude vyrábět bratislavský závod automobilky. Na stejné platformě bude i sesterský model Škody, který chce automobilka představit během podzimu a začít prodávat ještě do konce roku. VW ve světové premiéře předvede i koncept jednomístného městského elektromobilu NILS.

Prémiová značka Audi ukáže nové modely sportovní řady S včetně nové S6, koncept A2 nebo hybridní A8, BMW bude kontrovat modelem M5 a vedle toho představí kupé šestkové řady nebo koncepty elektromobilů i3 a i8. Mercedes předvede nové generace modelů B a M a vedle toho například i SLS AMG Roadster. U Porsche se očekává nová 911 Carrera a také Panamera Diesel.

Opel na autosalonu poprvé předvede cela nový model Astra GTC, novou Zafiru Tourer, nové Combo a unikátní experimentální automobil. Poprvé bude také k vidění elektromobil Ampera ve své produkční podobě. Japonská Toyota přichystala světovou premiéru nového Avensisu a novou rodinu vozů Prius. V evropské premiéře se představí nový Hilux. Návštěvníci zde také poprvé spatří třídveřovou variantu nedávno uvedeného modelu Yaris.

Na ploše 235.000 metrů čtverečních se předvede více než 1000 vystavovatelů, což je o čtvrtinu více než před dvěma roky. Počet návštěvníků organizátoři očekávají srovnatelný s rokem 2009, tedy kolem 800.000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK