Ministr financí USA přijede na jednání kolegů z eurozóny

13.09.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 13. září (ČTK) - Americký ministr financí Timothy Geithner se v pátek zúčastní zasedání ministrů financí eurozóny. Cílem návštěvy je ukázat jednotu v době otřesů na trzích a zpomalování ekonomického růstu. Bude to vůbec poprvé, kdy se americký ministr financí zúčastní jednání ministrů financí eurozóny.

O návštěvě informovala nejprve agentura Reuters s odvoláním na zdroj z eurozóny, který si nepřál být jmenován. Americké ministerstvo financí později potvrdilo, že Geithner uskuteční v pátek krátkou cestu do Polska, kde bude jednat se svými kolegy o globálním ekonomickém oživení.

Jednání ministrů financí se uskuteční v polské Vratislavi. K ministrům financí 17 zemí platících eurem se později připojí i guvernéři centrálních bank a jejich kolegové z dalších zemí Evropské unie. Ministři by měli mimo jiné jednat o pomoci Řecku, záchranném fondu EFSF a zpomalování ekonomického růstu.

Spekuluje se, že Geithnerova cesta je příležitostí ke zvýšení tlaku na Evropu, aby uskutečnila více rozhodnější akcí k vyřešení dluhové krize. Finanční trhy se obávají, že by se mohla začít šířit a způsobit novou globální recesi, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK