Japonské akcie po pondělním propadu rostly, jen posílil

13.09.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 13. září (ČTK) - Japonské akcie po pondělním propadu posílily. Trh podpořily spekulativní investice. Podle investorů však budou mít zisky jen krátké trvání, protože investoři se stále zaměřují na přetrvávající dluhové problémy v Evropě a výhled americké ekonomiky. Hlavní index Nikkei stoupl o jedno procento na 8616,55 bodu.

V pondělí se index propadl na nejnižší hodnotu za dva a půl roku. Trhy se nyní soustředí na páteční zasedání ministrů financí eurozóny, kterého se má zúčastnit i americký ministr financí Timothy Geithner.

Z jednotlivých firem akcie výrobce videoher Nintendo oslabily o 5,1 procenta. Klesaly rovněž akcie výrobců her Capcom a Square Enix. Panasonic oslabil o 1,6 procenta. Naopak výrobce čipů Elpida Memory díky růstu konkurence v USA posílil o 13 procent.

Evropská měna v Asii posilovala díky naději, že by Čína mohla podpořit Itálii nákupem státních obligací. Celkově je však nálada na trhu nakloněna spíše dalšímu poklesu eura, protože rostou obavy z krachu Řecka a snížení ratingu francouzských bank a zvyšuje se výnosnost italských státních dluhopisů.

V závěru asijského obchodování euro vůči dolaru mírně stouplo o 0,1 procenta na 1,3685 USD. K jenu pak oslabilo o 0,1 procenta na 105,40 JPY. Dolar vůči jenu klesl o 0,7 procenta na 77,07 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK