Merkelová odmítla řízený bankrot Řecka, připuštěný vicekancléřem

13.09.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 13. září (zpravodaj ČTK) - Německá kancléřka Angela Merkelová se dnes distancovala od pondělního vyjádření vicekancléře a ministra hospodářství Philippa Röslera, který připustil řízený bankrot zadluženého Řecka, což způsobilo další propad akciových trhů. Merkelová se v rozhovoru pro rozhlasovou stanici RBB vyslovila pro zabránění nekontrolovatelné platební neschopnosti Řecka za každou cenu a varovala před dalším znejišťováním trhů.

Ještě v pondělí přitom kancléřčin mluvčí sdělil, že šéfka vlády s názorem svého zástupce souhlasí. Dnes však Merkelová zdůraznila potřebu udržet eurozónu politicky pohromadě a zabránit domino efektu, který by pád Řecka mohl způsobit.

"A proto by měl každý velmi pečlivě vážit svá slova," prohlásila Merkelová, aniž by Röslera přímo jmenovala. "Co nepotřebujeme je neklid na finančních trzích. Nejistoty jsou i beztak dost velké," dodala kancléřka.

Do Röslera se pustila i německá opozice, která ho obvinila, že svým vyjádřením přilil dalšího oleje do ohně současné krize v eurozóně. Podle německých médií dnešní kritika Merkelové ukazuje velké rozpory uvnitř berlínské koalice.

Rösler ve svém pondělním příspěvku pro deník Die Welt napsal, že kvůli stabilizaci eura "nesmí i krátkodobě existovat žádné zákazy nápadů. K nim se v případě nouze řadí také řízená insolvence Řecka, pokud k ní budou k dispozici nutné nástroje". Ústřední roli by v tom podle Röslera mohl sehrát Evropský fond finanční stability (EFSF), jehož nové nástroje by mohly zabránit řetězové reakci v eurozóně.

Vicekancléř také navrhl zavedení systému automatických sankcí za neplnění reforem, k nimž by mohlo patřit i časově omezené odebrání hlasovacího práva v Evropské unii pro rozpočtové hříšníky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK