Nepatrně více firem chce nabírat zaměstnance, než je propouštět

13.09.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. září (ČTK) - Tuzemské podniky plánují ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku nepatrně více zaměstnanců nabírat, než je propouštět. Čeští zaměstnavatelé jsou ve výhledech opatrní, vyčkávají na další ekonomický vývoj. Vyplývá to z aktuální studie Manpower Index trhu práce. Průzkum se uskutečnil mezi zhruba 750 českými firmami.

Výsledky jsou horší než pro třetí čtvrtletí. Zatímco nyní sedm procent zaměstnavatelů očekává nárůst počtu pracovních sil, šest procent předpovídá snížení pracovních sil a 85 procent nepředpokládá žádné změny. Čistý index trhu práce tak činí plus jedno procento. V předchozím čtvrtletí byl index plus tři procenta. V meziročním srovnání ale hlásí zaměstnavatelé zlepšení o tři procentní body.

"Vlna optimismu českých zaměstnavatelů, která v náboru nových zaměstnanců panovala posledních šest měsíců, se pomalu změnila v opatrnost. Tento posun je přímým důsledkem negativních zpráv o ekonomice v eurozóně a hrozbě potenciální nové krize. Zaměstnavatelé po zkušenostech z minulých let reagují více flexibilně na situaci, snaží se zefektivňovat produkci při stále menším počtu pracovníků," uvedla generální ředitelka Manpower Česká a Slovenská republika Jaroslava Rezlerová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK