Koruna dopoledne stagnovala vůči euru, k dolaru mírně oslabila

13.09.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. září (ČTK) - Česká měna dopoledne stagnovala vůči euru, k dolaru si mírně pohoršila. Kolem 10:35 se vůči euru obchodovala na pondělních 24,57 Kč/EUR. Proti dolaru ztratila čtyři haléře na 18,07 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

"Koruna dnes ráno zůstává v klidu a nyní se obchoduje na 24,57 Kč/EUR. Na evropských akciích jsme v úvodu viděli růst po vzoru Wall Street a Asie. Růstová nálada ale vyprchala a hlavní indexy se noří do červeného," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Upozornil, že viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl podobně jako předtím jeho kolegové zdůraznil protiinflační rizika. "Hovořil ale dokonce o zmírnění měnové politiky, pokud dál (rizika) narostou," poznamenal analytik. Podle něj je to první náznak možného snížení sazeb, pro korunu tedy negativní zpráva.

Podle Martina Prokopa z Next Finance bude dnes koruna postrádat stimuly. Na trzích stále převládá horší nálada. Před korunou nyní leží silná bariéra na úrovni 24,60 Kč/EUR.

Euro se podle Vlka postupně propracovalo až těsně pod úroveň 1,3700 USD/EUR, dnes ráno ale znovu zamířilo dolů a kolem 10:35 se obchodovalo na 1,3592 USD/EUR.

"Na programu nejsou žádná zajímavá data. Důležitá bude aukce italských dluhopisů. Země údajně jednala s Čínou o investicích do domácího dluhu i akcií," uvedl Vlk. Doplnil, že v centru pozornosti zůstávají komentáře zástupců eurozóny k dluhové krizi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK