Západoevropské akcie dopoledne klesly nejníže za dva roky

13.09.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. září (ČTK) - Západoevropské akcie pokračují v poklesu a druhou seanci za sebou se propadly na nejnižší hodnotu za dva roky. Investoři se obávají, že politici nemají žádný plán na boj s dluhovou krizí v eurozóně, a že Řecko bude nuceno vyhlásit bankrot. Index FTSEurofirst 300 dopoledne klesl o 0,9 procenta na 882,47 bodu, když předtím se propadl až na 878,09 bodu, nejníže za dva roky.

V pondělí index kvůli problémům v eurozóně ztratil 2,7 procenta. Přispěly k tomu náznaky, že Řecko by mohlo vyhlásit bankrot, a růst výnosů italských obligací. V letošním roce již index ztratil přes 21 procent, protože investoři se kvůli eskalaci dluhové krize v eurozóně a slabým ekonomickým údajům naznačujícím možnost návratu globální recese zbavují rizikovějších investic, mezi které akcie patří.

Banky dnes pokračují v poklesu. Bankovní index STOXX Europe 600 klesl o 1,5 procenta a od počátku letošního roku je již nižší o více než 39 procent. Důvodem jsou obavy o napojení bank na dluh problémových zemí eurozóny. Akcie francouzské BNP Paribas oslabily o 8,1 procenta.

Americké akcie v pondělí zvrátily pokles a nakonec zpevnily. Náladu na trhu podpořila zpráva, že Itálie požádala Čínu, zda by investovala do nákupu italských dluhopisů. To by mohlo přesvědčit trhy, že třetí největší ekonomika eurozóny je schopná vyrovnat se se svým dluhem. Mluvčí italského ministerstva financí potvrdil, že ministr Giulio Tremonti se minulý týden setkal se zástupci Číny.

Zda zpráva o možné investici z Číny opravdu uklidnila investory, by mohla ukázat dnešní aukce dlouhodobých italských vládních dluhopisů. Někteří analytici se staví k této možnosti spíše skepticky, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK