Itálie prodala nové pětileté dluhopisy s rekordním úrokem

13.09.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 13. září (ČTK) - Výnos pětiletých italských dluhopisů při dnešní aukci stoupl na nový rekord. Itálie tak musí za své půjčky platit mnohem více, což posiluje obavy o zdraví třetí největší ekonomiky eurozóny. Italské ministerstvo financí dnes prodalo dluhopisy za celkem 6,485 miliardy eur (159 miliard Kč), z toho 3,865 miliardy eur tvořily dluhopisy se splatností pět let.

Výnos pětileté emise se zvýšil na 5,6 procenta, což je nejvyšší úroveň od zavedení eura před deseti lety. Při předchozí aukci v červenci to bylo 4,93 procenta. Investoři tak po italské vládě chtějí za půjčené peníze vyšší úroky.

Financial Times v noci na dnešek uvedl, že italská vláda požádala Čínu o nákup jejích obligací. Itálie dnes potvrdila, že ministr financí jednal minulý týden v Číně, nic bližšího však neuvedla. Spekulace o čínské pomoci se však nepotvrdily a investoři upozorňují, že již v minulosti se objevilo několik spekulací o možných nákupech obligací problémových zemí eurozóny Čínou, nikdy se ale nenaplnily.

Aukce jen potvrdila obavy z dalšího prohlubování dluhové krize v eurozóně, která by mohla odstartovat bankovní krizi. Euro v reakci na výsledky prodeje oslabilo vůči dolaru.

Italské obligace v posledních týdnech silně nakupovala Evropská centrální banka, která se tak snažila udržet náklady na úvěry země pod kontrolou. V posledních několika dnech však náklady prudce rostou, což ukazuje, že ani zásah banky náladu na trhu neuklidnil. V pondělí na nový rekord stouply náklady na pojištění italských dluhopisů proti nesplácení, napsala agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK