Van Rompuy: Italské kroky pro vyrovnaný rozpočet jsou nezbytné

13.09.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 13. září (zpravodaj ČTK) - Provádění italských reforem pro dosažení vyrovnaného rozpočtu je nezbytné nejen pro Itálii, ale i pro celou eurozónu. V Bruselu to dnes po setkání s šéfem italské vlády Silviem Berlusconim prohlásil předseda Evropské rady Herman Van Rompuy.

Berlusconi při setkání zopakoval ambici, že Řím chce vyrovnaný rozpočet mít už v roce 2013. Patřičné kroky, kterými to má dosáhnout, podle něj v příštích dnech tamním parlamentem projdou.

Na Itálii je nyní v eurozóně upnutá velká pozornost, neboť trhy se kvůli dluhovým potížím na tuto významnou a velkou evropskou ekonomiku zaměřily. Kvůli tomu se objevily obavy, aby Itálie případně nenásledovala příklad Irska, Portugalska a Řecka, které kvůli potížím musely požádat partnery o pomoc. Itálie je ale větší než zmiňované země, takže se mnozí bojí, zda by na to záchranný fond měl vůbec dost peněz.

Itálie ale přislíbila pod tlakem trhů další úsporná opatření, která v této jihoevropské zemi ale nejsou přijímána zrovna s nadšením.

"Přijetí balíku (italských reforem), které počítá s rozpočtovou rovnováhou do roku 2013, je důležité nejen pro Itálii, ale i pro eurozónu jako celek," řekl Van Rompuy s tím, že klíčové je i to, aby se reformní kroky plně převedly do praxe. "Fiskální disciplína a reformy na posílení růstu jsou nezbytné pro důvěru trhů," dodal.

Balík reforem v hodnotě asi 54 miliard eur nyní prochází schvalovacím procesem. Obsahuje mimo jiné navýšení daně z přidané hodnoty o jedno procento i úspory na straně vládních výdajů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK