EK věří, že změny EFSF schválí všichni v eurozóně, i Slovensko

13.09.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 13. září (zpravodaj ČTK) - Evropská komise pevně věří, že dohodnuté zvýšení pravomocí záchranného fondu eurozóny (EFSF) z mimořádného summitu eurozóny ratifikují všechny země tohoto bloku, tedy i Slovensko. Tamní koalice se na tom ale zatím nemůže shodnout a objevily se dokonce spekulace o tom, že by slovenský kabinet kvůli tomu mohl padnout.

"Doufáme a jsme přesvědčeni, že členské státy eurozóny dohody z 21. července ratifikují," řekl dnes na pravidelné tiskové konferenci EK Amadeo Altafaj, mluvčí eurokomisaře pro měnové záležitosti Olliho Rehna.

Zdůraznil, že je to ryze slovenská věc a že žádné definitivní rozhodnutí v této věci na Slovensku ještě nepadlo. Odmítl také možnost, že by se do slovenského ratifikačního procesu Evropská komise nějak vměšovala. Současně ale zdůraznil, že rychlá ratifikace a převedení rozhodnutí do praxe jsou nezbytné k zajištění finanční stability celé eurozóny, tedy i Slovenska.

Slovenská koalice se ještě v srpnu dohodla, že země bude materiál schvalovat jako poslední v eurozóně. "Problém" s navýšením pravomocí EFSF, které se týká například možnosti nakupovat dluhopisy na sekundárních trzích, mají koaliční liberálové. Ti proti fondu, který se označuje jako "euroval", bojují i speciální brožurou s názvem "Euroval - cesta k socialismu". Chtějí také, aby bylo hlasování o EFSF spojeno s vyslovením důvěry vládě premiérky Ivety Radičové.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK